Rusia inventează pretexte pentru a destabiliza situația din R. Moldova și a ațâța ura interetnică (Revista Presei)
-
18 Februarie 2023 13:20
![Rusia inventează pretexte pentru a destabiliza situația din R. Moldova și a ațâța ura interetnică (Revista Presei) Rusia inventează pretexte pentru a destabiliza situația din R. Moldova și a ațâța ura interetnică (Revista Presei)](https://media.radiochisinau.md/image/201802/640x360/d4b05b0a41c6c6dcfefba62bbf0b10ab.jpg)
Putin nu se va opri în Ucraina și va „strangula” Moldova, titrează Europa Liberă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut din nou vineri, 17 februarie, aliaților occidentali să accelereze livrările de arme pentru Ucraina, confruntată cu invazia rusă. Vorbind în deschiderea Conferinței internaționale pentru Securitate de la München, Zelenski a avertizat că divergențele și amânările amenință securitatea tuturor, nu numai a Ucrainei. Comparând războiul din Ucraina cu o luptă pentru libertate între David și Goliat, Zelenski le-a reproșat liderilor din țările aliate, că Rusia continuă să distrugă și amenință să „stranguleze” Moldova vecină, în timp ce ei tergiversează luarea unor decizii cheie.
Pentru președintele ucrainean, este „evident” că Vladimir Putin a pus ochii și pe alte foste republici sovietice. Este a doua oară, după summitul de la Bruxelles al Uniunii Europene, când Zelenski invocă, în cadrul unei reuniunii cu participarea multor lideri politici, amenițările Rusiei la adresa R. Moldova, pledând astfel pentru mai mult ajutor militar occidental. „Președintele Zelenski trebuie să-și convingă partenerii europeni și americani că Ucraina nu luptă doar pentru sine, ci contribuie și la securitatea europeană în ansamblu”, a declarat Europei Libere geopoliticianul francez Florent Parmentier, secretar general al Centrului de Studii Politice de la Science Po, Paris. „În acest context, Moldova este un caz interesant: este un candidată la UE, are o reputație din ce în ce mai bună în Europa, iar președinta ei, Maia Sandu, este respectată pentru integritatea și competență. Cunoscută pentru poziția ei fermă în favoarea integrării europene și a îmbunătățirii relațiilor cu NATO și România, Maia Sandu nu-l va contrazice pe președintele ucrainean și nici nu va căuta un compromis cu Kremlinul”, a mai spus Parmentier Europei Libere. Vorbind în fața sutelor de participanți de rang înalt, politicieni, militari, experți – între care se numără și președinta R. Moldova, Maia Sandu – Zelenski a avertizat: „Este clar că nu se va opri în Ucraina. [Președintele rus Vladimir Putin] va continua... spre toate țările care în trecut au făcut parte din fostul bloc sovietic”.
Rusia inventează pretexte pentru a destabiliza situația din R. Moldova și a ațâța ura interetnică, scrie Deschide.md, cu referire la declarațiile purtătoarei de cuvânt a MAE de la Moscova, Maria Zaharova, care a acuzat în cadrul conferinței sale săptămânale de presă autoritățile de la Chișinău că ar încerca asimilarea populației rusofone și marginalizarea limbii ruse. Nu este primul derapaj de acest gen al autorităților ruse. Amintim că, la mijlocul lunii martie 2022, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a îndemnat rușii care se află pe teritoriul R. Moldova să reclame cazurile de discriminare pe motive naționale, lingvistice, culturale, religioase și de altă natură. Ca urmare, mii de ruși și vorbitori de limbă rusă din R. Moldova au venit cu o reacție la anunțul misiunii diplomatice, declarând că nu vor să fie ”salvați” de Rusia, ci lăsați în pace.
În Ziarul Național, comentatorul politic Nicolae Negru scrie că „Cea mai grea sarcină a noului guvern nu ține de realizarea programului de guvernare, votat de Parlament, ci de sporirea încrederii cetățenilor în guvernarea PAS, a intențiilor de vot pentru partidul de guvernământ la viitoarele alegeri. Dacă majoritatea cetățenilor crede că vina pentru creșterea prețurilor la gaze o poartă Maia Sandu și nu Putin, înseamnă că Guvernul a eșuat în comunicarea cu cetățenii, că propaganda, dezinformarea și manipularea rusă a învins. Natalia Gavrilița este victima războiului hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Republicii Moldova și acest război nu s-a încheiat. Următoarea victimă poate fi Dorin Recean… Va rezista Dorin Recean, va reuși să construiască o strategie de comunicare cu cetățenii mai eficientă decât a Nataliei Gavrilița, de aceasta va depinde și supraviețuirea Guvernului său, oricât de bine s-ar descurca în celelalte domenii. Guvernele care pierd bătălia informațională sunt măturate. Sondajele de opinie demonstrează că până și cetățenii care se consideră proeuropeni nu sunt imuni la propagandă și dezinformare. Regretatul nostru coleg și prieten, Petru Bogatu, mi-a atras cândva atenția că Dorin Recean este un ministru care citește cărți. A venit timpul ca prim-ministrul Recean să demonstreze aceasta și să lupte cu propaganda rusă „ca la carte”, conchide Ziarul Național.