Rusia interzice și slănina din Moldova (Adevărul)

  • 25 Iulie 2014 09:33
Rusia interzice și slănina din Moldova (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 3 IULIE 2014

Euforie la Chișinău: Acordul cu UE, ratificat în aplauze, titrează Adevărul. Întrunit ieri într-o ședință specială, Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul de Asociere dintre Moldova și UE, cu 59 de voturi pro și patru împotrivă, în aplauzele mulțimii adunate de afară. România este prima țară care-l ratifică, mai notează Adevărul. Totodată, analiștii politici atenționează că nu-l vor întări cu fapte concrete, acest acord va rămâne o victorie pe hârtie. Și societatea trebuie să înțeleagă că sunt multe lucruri de făcut, inclusiv nepopulare.

Pe de altă parte, Rusia interzice și slănina din Moldova, mai titrează Adevărul. Serviciul Rosselhoznadzor a anunțat că va interzice importurile de produse din carne din Republica Moldova chiar în ajunul ratificării Acordul de Asociere cu UE. Experții susțin că în viitorul apropiat Rusia ar putea aplica și alte măsuri restrictive.

Rogozin arată cu degetul spre Chișinău, titrează și Timpul. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat oficialii de la Chișinău că, semnând Acordul de Asociere la UE, a încălcat drepturile fundamentale ale locuitorilor din Transnistria.

Atitudinea negativă a Rusiei față de asocierea la UE a fostelor republici sovietice izvorăște din antioccidentalismul și antiamericanismul politicii oficiale a Kremlinului, explică comentatorul Petru Bogatu în Ziarul Național. Adevăratele motive ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, stă în frustrările unei părți considerabile a societății ruse, în complexele personale ale lui Putin, generate de prăbușirea URSS, pe care el a catalogat-o ca fiind cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului. Toate acestea au scos la suprafață un soi de șovinism brutal constituit într-un nou mit politic despre rolul special al Rusiei în lume.Experții străini sugerează ca Georgia și Moldova să rămână sub umbrela euroatlantică atât timp cât va dura noul război rece cu Rusia, război care uneori, după cum arată situația Ucrainei, devine fierbinte.  

Ziarul de Gardă crede că Moscova s-a săturat de tot genul de jocuri diplomatice de-a negocierile „de-a Găgăuzia”,  de-a „republica Bugeac”, „de-a comuniștii”, „de-a socialiștii”, „de-a patrioții Moldovei”, care o costă bani grei, dar din care nu prea are folos. Rusiei i-ar fi mult mai simplu să dea ordin armatei „Înainte, foc!”, să urce pe tancuri și să treacă Nistrul. Dar, potrivit publicației, problema e că nu o cheamă nimeni. Nici socialiștii lui Dodon, nici comuniștii lui Voronin, nici „patrioții” lui Garbuz, nici Comratul. Pentru că nu sunt o forță. Nu au lume în spate. Comratul nu e Donețk sau Lugansk, comentează ziarul de Gardă.

Aceeași publicație scrie în ediția de astăzi despre șanțurile de după traseul Tiraspol-Camenca, săpate de separatiști în apropierea satelor Doroțcaia și Pohrebea din raionul Dubăsari, pe o lungime de circa opt km de-a lungul traseului Râbnița-Tiraspol. Țăranii nu se grăbesc să astupe șanțurile pentru a avea acces la terenurile agricole, de frică să nu fie arestați de către autoritățile autoproclamate. Primarul satului Doroțcaia, Andrei Leșco a spus că au fost  arate toate drumurile de câte trei ori, nu mai pot merge pe acolo nici căruțe, nici motociclete, nimic. Nu se apucă nimeni să niveleze că pot fi luați îndată și duși la Dubăsari, mai spune primarul.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău