Rusia a pierdut o bătălie în războiul hibrid contra Chișinăului, dar alegerile au arătat și vulnerabilitățile Republicii Moldova (Revista presei)

  • 05 Noiembrie 10:07
Rusia a pierdut o bătălie în războiul hibrid contra Chișinăului, dar alegerile au arătat și vulnerabilitățile Republicii Moldova (Revista presei)

Rusia a pierdut o bătălie în războiul hibrid contra Chișinăului, dar alegerile au arătat și vulnerabilitățile Republicii Moldova, erorile de comunicare ale pro-europenilor și nevoia ca guvernarea să facă mai multe. Echipa Veridica analizează, la cald, semnificația alegerilor. Noaptea moldovenească va fi depășit în intensitate Noaptea americană. Pregătită pentru horă și cu paharele pline, diaspora moldovenească a întors din nou rezultatul electoral. Emoțiile de la referendumul pentru aderarea la UE au fost trăite din nou. Acum este rândul Moscovei să retrăiască, scrie Marian Voicu, jurnalist, publisher Veridica: Moscova a lovit Moldova cu cnutul, dar a pierdut, conchide acesta.

Ca niciodată până acum, alegerile prezidențiale din Republica Moldova au purtat o importantă miză regională, iar victoria Maiei Sandu este printre puținele vești politice bune din ultima vreme, opinează la rândul său Cosmin Popa, istoric, boardul Veridica. În pofida faptului că i se reproșează greșeli de comunicare și o oarecare ineficiență în actul de guvernare, Maia Sandu și susținătorii săi au dovedit că ofensiva politică rusească din Europa poate și trebuie oprită. Pentru că victoria forțelor democratice să fie consolidată este nevoie însă de mari schimbări, care nu depind decât în mica parte de Republica Moldova, adaugă Cosmin Popa.

Pe de altă parte, Cătălin Gomboș, jurnalist, redactor-șef Veridica scrie că alegerile au arătat că rușii au capacitatea să incline balanța în favoarea lor. Victoria Maiei Sandu este, în primul rând, o validare a referendumului pentru integrare europeană, care a trecut cu o diferență de mai puțin de nouă mii de voturi. Majoritatea Maiei Sandu, care e principala exponentă a curentului european, este însă ceva mai solidă și întărește rezultatul de la referendum

Maia Sandu a învins la alegerile prezidențiale de duminică într-o luptă despre care se va scrie în manualele de istorie, scrie Vitalie Călugăreanu într-o analiză pentru DW. Crima organizată și Rusia au atacat frontal Moldova în această campanie electorală cu toate instrumentele represive posibile și cu bani murdari. Abuzurile au fost atât de evidente încât au fost văzute și au șocat întreaga societate. Inclusiv moldovenii pasivi, care nu urmăresc actualitatea, au simțit că, în jurul lor, se întâmplă lucruri stranii. Și s-au ridicat să-și apere țara prin vot contra candidatului în care Rusia și grupările criminale au „investit” resurse că să-i păcălească pe ei și să le fure votul și țara.

Rusia a declanșat o operațiune specială în care a investit enorm de multe fonduri cu două scopuri fundamentale: să deturneze rezultatul alegerilor și să pună un președinte pro-rus marionetă la Chișinău, scrie Iulian Chifu în Deschide.md. Rusia a dorit să-și afirme astfel dominția în spațiul post-sovietic și controlul asupra Republicii Moldova unde nu există voință sau dorință efectivă de a se rupe de Imperiu și unde nu se poate face asta atunci când resursa masivă a Rusiei este implicată în fraudă. Totuși au învins cetățenii onești, votând masiv și ieșind la vot ca să contracareze frauda. Au arătat că democrația și idealurile democratice au viață și la Chișinău, și în spațiul post-sovietic. Acum, dacă Rusia e trimisă să-și lingă rănile, nu înseamnă că a abandonat partida, subliniază autorul.

Victoria Maiei Sandu la scrutinul prezidențial din Republica Moldova a venit pe fondul faptului că alegătorii pro-occidentali care au sancționat în primul tur de scrutin guvernarea PAS și diaspora au conștientizat pericolul și s-au mobilizat pentru salvarea parcursului pro-european al țării, scrie Adevărul Moldova. Analistul Cristian Hrițuc a analizat pentru „Adevărul” cum a reușit să câștige Maia Sandu alegerile din Republica Moldova cu un procent confortabil, peste 55% din voturi, și ce va trebui să facă în continuare pentru continuarea parcursului european al țării și după alegerile parlamentare de anul viitor, în contextul în care o victorie a taberei pro-ruse ar putea compromite, la fel ca în Georgia, apropierea de UE. cifrele arată potențialul de vot pro european, dar arată și că au existat nemulțumiri la adresa puterii actuale care au fost „încasate” de Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
-0
Sat
-0
Sun
2
Mon
1
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău