Rosian Vasiloi: În cei 27 de ani R.Moldova a pierdut continuu avântul spre democrație, spre UE și spre calea dezvoltării durabile (Revista presei)
-
24 August 2018 09:59
În cei 27 de ani de independență, Republica Moldova a pierdut continuu avântul spre democrație, spre Uniunea Europeană și spre calea dezvoltării durabile, opinează expertul IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi, într-un comentariu IPN. El constată cu îngrijorare un grad avansat de uzurpare a puterii în stat, o justiție selectivă, nerespectarea dreptului la libera exprimare, lucru care se manifestă prin persecutări, denigrări, manipulări ale opiniei publice organizate de către instituții de stat și forțe politico-oligarhice și încercări de a reduce la tăcere.
În același context, și comentatorul Nicolae Negru atenționează că Independența Republicii Moldova devine și mai vulnerabilă. El se referă la situația geopolitică regională marcată de agonia imperialismului rus, agonie soldată cu ocuparea Crimeii și războiul din estul Ucrainei. Sabia revanșei imperiale a Rusiei atârnă din nou asupra Republicii Moldova, opinează analistul politic Nicolae Negru, pentru agenția IPN. Totodată, el atenționează asupra faptului că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a adoptat față de Moscova o linie de conduită vasală, supusă, favorabilă intereselor Rusiei în regiunea transnistreană, compromițând, în ochii cetățenilor, dar și în exterior, independența statului pe care îl reprezintă.
Cum mai este privită Republica Moldova din exterior la 27 de ani de independență? – o întrebare la care răspunde în Cotidianul fostul ambasador în SUA, Igor Munteanu. „Din păcate, R.Moldova arată în acest moment ca o casă vraiște, o casă delapidată, în care interesele naționale, publice nu mai sunt o prioritate pentru cei care dețin puterea și care, conștienți fiind de lipsa unei legitimități organice de a conduce, sunt tentați să readucă la viață practici autoritare, principial periculoase pentru siguranța publică – cum ar fi: acțiuni clandestine de poliție politică, represiuni contra opoziției politice, campanii de defăimare și, nu în ultimul rând, construirea unui sistem de luare a deciziilor care servește exclusiv unor grupuri de parveniți, cu banii făcuți din furturi publice și tranzacții din offshor”.
La 27 de ani de independență reținem și un titlu din Timpul „R. Moldova în anul 2018: UN RINICHI ÎN SCHIMBUL UNEI CASE”. Ziarul publică povestea unei mame cu șase copii și-a scos un rinichi la vânzare, pentru a-și cumpăra o locuință. Timpul scrie că o femeie a sunat la redacție și le-a făcut o propunere șocantă: „Bună ziua, am 43 de ani, sunt perfect sănătoasă și vreau să-mi vând un rinichi. Nu cer mult, măcar vreo trei mii de euro”. Citiți pe pagina electronică a ziarului ce a împins-o pe femeie să-și scoată la vânzare propriile organe.