România va cere la summit-ul NATO "consolidarea flancului estic"

  • 04 Septembrie 2014 08:32
România va cere la summit-ul NATO

Președintele Traian Băsescu, reprezentantul României la summit-ul NATO din Țara Galilor, a spus că România va cere consolidarea flancului estic, nu doar cel nord-estic.

Summit-ul NATO începe astăzi, la Newport, în Marea Britanie, în condițiile în care crize de securitate au nevoie de răspunsul ferm al aliaților.

Întâlnirea este considerată una dintre cele mai importante din istoria Alianței.

Liderii celor 28 de state membre vor trebui să ia decizii în două chestiuni importante: conflictul din Ucraina și acțiunile extremiștilor din organizația Statul Islamic în Siria și Irak.

În primul rând, NATO va trebui să definească o nouă strategie față de Rusia, pe care o consideră responsabilă de agravarea crizei separatiste ucrainene.

România va fi reprezentată de președintele Traian Băsescu.

Din delegația oficială mai fac parte ministrul apărării, Mircea Dușa, și cel de externe, Titus Corlățean.

Acțiunile Rusiei în Ucraina, "iraționale"

Șeful statului a spus că România va cere consolidarea flancului estic, nu doar cel nord-estic, și că țara noastră își poate asuma noi responsabilități, precum programul de apărare cibernetică.

România a aprobat prezența, prin rotație, a unor aeronave de luptă NATO pe teritoriul ei.

Este vorba despre avioane de luptă care fac parte din sistemul integrat de apărare al NATO.

Acestea, alături de avioane românești, vor întreprinde acțiuni de poliție aeriană.

"Pe teritoriul țării vor putea staționa și 200 de militari, piloți, mecanici, personal de întreținere a aeronavelor", a spus Traian Băsescu.

România s-a oferit să coordoneze proiectul fondului NATO de sprijin pentru Ucraina în domeniul apărării cibernetice.

În ce privește restul obiectivelor României la summit-ul NATO, Traian Băsescu a precizat că ele sunt generate de situația din Ucraina și de acțiunile Rusiei, acțiuni calificate de Traian Băsescu drept iraționale.

La summit-ul NATO, România va cere și consolidarea flancului estic al Alianței, nu doar cel nord-estic.

"Asta înseamnă și introducerea României în sistemele permanente de alertă și de capabilități de reacție. În același timp, noi solicităm creșterea nivelului de interoperabilitate a forțelor armate ale României cu forțele armate ale altor state membre NATO" a mai spus Traian Băsescu.

Președintele a precizat că e vorba de toate forțele cu accent pe cele navale, pentru că în Marea Neagră forțele navele ruse îngrijorează România.

De asemenea, președintele a precizat că unul dintre obiective este legat de introducerea Republicii Moldova pe lista țărilor care vor beneficia de consolidare a capacităților de apărare.

De altfel, în premieră la summit-ul de anul acesta va participa și un reprezentant al Chișinăului, ministrul apărării, Valeriu Troenco.

Securitatea Mării Negre, pe agenda României la summit

La rândul său, ministrul de externe, Titus Corlățean, consideră că aliații trebuie să își păstreze o poziție comună fermă în relația cu Rusia, pentru ca dialogul să revină în parametrii firești.

El spus că așteptările României la summit-ul NATO sunt legate în special de deciziile privind securitatea Mării Negre.

"Reasigurarea aliaților din flancul estic al NATO, mă refer la România, dar și la Polonia și statele baltice, respectiv redeplasarea unor capacități ale Alianței Nord-Atlantice, capacități militare pe teritoriul statelor noastre, pentru a ne confirma, a ne consolida încrederea în mecanismul de securitate colectivă pe care Alianța îl oferă statelor membre", a spus Titus Corlățean. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău