România rămâne principala destinație a exporturilor din R. Moldova. Produse autohtone în valoare 3 miliarde de dolari au fost exportate în primele 9 luni

  • 17 Noiembrie 2023 19:34
România rămâne principala destinație a exporturilor din R. Moldova. Produse autohtone în valoare 3 miliarde de dolari au fost exportate în primele 9 luni

R. Moldova a exportat mărfuri de peste 3 miliarde de dolari în primele nouă luni ale acestui an, arată datele Biroului Național de Statistică. În cea mai mare pondere produsele moldovenești au ajuns în țările din Uniunea Europeană, însumând 1,9 miliarde de dolari. România rămâne principala destinație a exporturilor din R. Moldova, cu o cotă de peste 34 la sută din total, relatează Radio Moldova

Totodată, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare precizează că în această perioadă au crescut considerabil exporturile de fructe autohtone, menționează sursa citată.

În primele nouă luni ale acestui an, datele statistice relevă faptul că exporturile de mărfuri autohtone au scăzut cu 8%. Majoritatea exporturilor - peste 80 la sută - sunt efectuate pe cale rutieră, iar peste 13% - pe cea maritimă. Aproximativ 64 la sută dintre exporturile moldovenești au avut ca destinație piața Uniunii Europene. În același timp, mărfurile expediate în țările CSI au o cotă de aproximativ 24% din total.

În 2023, exporturile de prune, mere și struguri au o dinamică pozitivă, depășind rezultatele din anii precedenți, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, la un briefing de presă.

„În perioada iulie-octombrie 2023, fermierii au exportat circa 74 de mii de tone de prune proaspete în valoare de peste 38 de milioane de dolari SUA, cu un preț mediu de export de 0,52 USD/kg. În anul 2023, se preconizează o recoltă de 505 mii tone de mere. Volumul exporturilor din roada anului curent este estimat la nivel de 185 mii tone, cu cca 60 mii tone mai mult decât cel exportat din roada anului 2022. La fel vești bune sunt și în sectorul de producere a strugurilor pentru masă se arată că, din luna iulie și până la sfârșitul lunii octombrie, viticultorii au izbutit să exporte peste 30 de mii tone de struguri de masă”, a declarat Vladimir Bolea.

Potrivit Biroului Național de Statistică, România rămâne principala destinație a exporturilor moldovenești, cu o cotă de peste 34 la sută din total. Urmează Ucraina, Germania și Italia. În ianuarie - septembrie 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, s-au majorat exporturile de energie electrică de 2,3 ori. În schimb, s-au redus exporturile de semințe și fructe oleaginoase cu aproximativ 40%, dar și cereale și preparate pe bază de cereale, cu 25%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
7
Tue
5
Wed
5
Arhivă Radio Chișinău