R.Moldova va prelua din experiența statelor OSCE în promovarea diversității lingvistice
-
11 Aprilie 2019 18:13
Republica Moldova va prelua din experiența statelor OSCE în promovarea diversității lingvistice. Conferința internațională „Educație multilingvă în regiunea OSCE: bunele practici și perspective pentru Republica Moldova”, desfășurată astăzi la Chișinău, a reunit experți din majoritatea statelor OSCE, transmite IPN.
În deschiderea conferinței, Lajos Karakas, șef adjunct al Misiunii OSCE în Republica Moldova, a spus că limba este un element esențial al identității unei persoane sau unei comunități, iar cunoașterea limbilor tuturor minorităților se poate obține printr-un sistem educațional care promovează diversitatea lingvistică. „Noi, ca misiune, avem dorința, necesitatea și obligațiunea de a promova aspectele toleranței într-o societate democratică, inclusiv prin sistemul educației, prin sistemul de instruire”, a menționat Lajos Karakas.
Misiunea OSCE va sprijini, în continuare, Republica Moldova în promovarea politicilor echilibrate care vizează diversitatea etnică. „OSCE este pregătită să vă sprijine în instruirea cadrelor didactice. Să existe pentru toți acces la sistemul educațional, indiferent de etnie, aplicând această instruire multilingvă”, a spus Lajos Karakas.
Directorul Oficiului Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Christophe Kamp a menționat că statele sun încurajate să accentueze cunoașterea limbii de stat, pe de o parte, iar pe de altă parte, să promoveze echilibrat cunoașterea celorlalte limbi în regiunile comunităților etnice. „Dreptul persoanei care aparține unei minorități etnice poate fi realizat doar dacă i se oferă o cunoaștere corectă a limbii naționale, la un nivel necesar, și dacă ea își asumă responsabilitatea de a cunoaște la un nivel bun limba statului în care conviețuiește”, a spus Christophe Kamp.
În opinia oficialului, pentru a promova diversitatea lingvistică politicile educaționale ar trebui să fie integraționiste, comprehensive, asigurând oportunități tuturor. „Nu există o recomandare generală care ar fi aplicabilă pentru toate statele OSCE. Se reiese din contextul local. Toată responsabilitatea pentru a sprijini această tendință integrativă în societate întotdeauna este o responsabilitate directă a statului”, a spus mai spus Christophe Kamp.
În mesajul său, ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a subliniat că promovarea educației multilingve reprezintă una dintre prioritățile agendei instituției pe care o conduce. Crearea condițiilor pentru ca reprezentanții minorităților etnice să studieze limba de stat, dar și protecția și dezvoltarea limbilor etniilor conlocuitoare, constituie elemente-cheie pentru integrarea minorităților naționale în societatea Republicii Moldova.
Evenimentul este o platformă de interacțiune și schimb de experiențe privind bunele practici de educație multilingvă în Republica Moldova și în alte țări, precum Italia, Estonia, Spania, Olanda, Macedonia de Nord și Georgia.