Rise Moldova | Vlad Plahotniuc a beneficiat de două pașapoarte de serviciu înainte de a deține vreo funcție în stat (Revista Presei)

  • 06 Februarie 2019 09:39
Rise Moldova | Vlad Plahotniuc a beneficiat de două pașapoarte de serviciu înainte de a deține vreo funcție în stat (Revista Presei)

Revista presei - 6 februarie 2019.

”Artificii și sacrificii”, își intitulează Moni Stănilă editorialul pentru Timpul. Autoarea amintește despre o serie de candidați cu reputația pătată care totuși au fost admiși în cursa electorală, în timp ce un candidat unionist a fost respins. ”Se apropie și ziua alegerilor. Deja unii sunt sacrificați, alții își pregătesc artificiile. Dar noi ne uităm în jur și ne doare capul. (…) de ce să mai ieșim noi la vot când se știe deja cine ne conduce? Și pe deasupra vedem bine că unii apar pe liste deși ar trebui să fie în pușcării. Și atunci despre ce fel de alegeri vorbim? Mimăm o democrație inexistentă într-un stat monopolizat. Doar așa, de dragul de a le alimenta puterea celor care vor să convingă partenerii externi că în Moldova e libertate (?) și democrație (?)”, se întreabă autoarea.

Degeaba se ferește președintele Igor Dodon de campania electorală, dacă vine campania peste el. Vine violent ca o tornadă, care îi suflă portretul de pe panourile publicitare lăsând doar steaua călăuzitoare”, scrie Vasile Botnaru pentru Europa Liberă, cu referire la ultima vizită la Moscova a președintelui.

”… ca să nu i se urce la cap prietenia cu stăpânul Kremlinului, un canal rusesc de televiziune a luat în bășcălie audiența la Putin. (…) Trimiterea la viitoarea gubernie moldovenească pe care o va conduce Dodon, sau la cele 65 la sută din populația Republicii Moldova care vor avea bilet în rai pentru că îl adoră pe Putin, divulgă arsenalul pe care probabil îl are pregătit Kremlinul ca să intre în faza decisivă a bătăliei electorale de la Chișinău. De partea lui Dodon, dar fără să-i afecteze pretinsa neimplicare de fată mare”, remarcă autorul.

Președintele Igor Dodon comentează declarațiile făcute acum două zile de președintele Partidului Politic ȘOR (PP ȘOR), Ilan Șor, despre faptul că șeful statului îl amenință pe el și pe membrii familiei sale cu dosare penale, intentate pe teritoriul Federației Ruse, scrie TV8. Igor Dodon spune că aceste declarații au fost făcute la ordinul cuiva, lăsând să se înțeleagă că ar fi vorba de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc.

Despre declarația lui Ilan Șor că l-ar fi finanțat, președintele a declarat aceasta ar fi ”o prostie”, dar a recunoscut că familia lui și a lui Ilan Șor se întâlneau, mergeau împreună la invitația altor persoane.

RISE Moldova publică o investigație care arată că liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc a beneficiat de două pașapoarte de serviciu, când era doar om de afaceri, înainte de a deține vreo funcție în stat. ”Unul emis în 2000, altul în 2007. Emitent – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Beneficiar – Vladimir Plahotniuc, pe atunci doar om de afaceri. Cu aceste documente Plahotniuc a trecut hotarul Ucrainei mai mult de 10 ori, inclusiv în scop diplomatic”, scriu jurnaliștii de la RISE. Informația a ieșit la suprafață după ce RISE a reușit să consulte Registrul de frontieră al Ucrainei. Jurnaliștii i-au întrebat pe mai mulți foști oficiali, între care Vasile Tarlev, premier în perioada 2001-2008, Andrei Stratan, ministru de Externe în perioada 2004-2009 și Vladimir Voronin, președintele Republicii Moldova în perioada 2001-2009, care au declarat că nu știu nimic despre pașapoartele de serviciu ale lui Vladimir Plahotniuc.

Politologul Dionis Cenușă a vorbit despre factorul geopolitic în alegerile parlamentare din Republica Moldova, în cadrul unui interviu pentru portalul Tribuna. El subliniază că ”Factorul geopolitic nu a dispărut din politicul moldovenesc de la scrutinul precedent. Dar folosirea acestuia diferă de la un partid la altul. (…) Dacă votanții nu ar reacționa la mesaje geopolitice, nici partidele nu ar fi motivate să difuzeze semnale geopolitice”.

În ceea ce privește influențele din exterior asupra procesului electoral din RM, Dionis Cenușă remarcă faptul că ”Rusia deja exercită influență asupra procesului politic și electoral din Moldova. Astfel, aceasta a decis să manipuleze temporar condițiile pentru exporturile moldovenești și să instrumenteze votul migranților moldoveni, cărora le este iertată încălcarea legislației migratorii ruse. Suspendarea asistenței financiare de către UE va avea un anumit impact asupra alegerilor, dar această decizie a rezultat din încălcarea angajamentelor de către PDM. În orice caz, asistența UE ține de respectarea unor reguli pe care solicitantul trebuie să le îndeplinească pentru a avea acces la banii donatorului. Spre deosebire de aceasta, acțiunile Rusiei sunt determinate de decizii arbitrare, care nu sunt legate de angajamente cu efecte juridice, ci de calcule geopolitice, favorabile intereselor rusești”, subliniază analistul.

Ziarul de Gardă scrie că raportul elaborat de Parlament cu privire la elucidarea circumstanțelor de imixtiune a fundației „Open Dialog” în politica internă a R. Moldova a ajuns de la Procuratura Generală pe masa procurorilor de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). La trei luni de la publicarea raportului realizat de o comisie de anchetă formată la inițiativa democraților, adjunctul șefului PCCOCS, Vitalie Busuioc, ne-a informat că există o cauză penală în curs de desfășurare, motiv pentru care nu ne poate oferi prea multe detalii despre acest caz, notează Ziarul de Gardă.

Mold-Street scrie că cinci companii de transport, distribuție și furnizare a energiei electrice din Moldova au lansat procesul solicitărilor de oferte pentru procurarea energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2019-31 martie 2020, dar licitația este una de formă fiindcă de regulă aceasta e câștigată de compania statului. Publicația notează că în joc e un contract de peste trei miliarde de lei, iar volumul de curent electric ce urmează a fi achiziționat se ridică la circa 3,4 miliarde kWh. ”Chiar dacă Gas Natural Fenosa anunță că a trimis solicitări de oferte la 21 de companii, competitorul principal este cunoscut - compania Energocom, deținută de stat, care deja de mai mulți ani este intermediarul la livrările de energie de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan și companii din cadrul grupului DTEK din Ucraina”, subliniază Mold-Street.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău