RISE Moldova | Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pus un steguleț roșu asupra justiției din Moldova (Revista presei)
-
13 Octombrie 2021 09:42
În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru se referă la suspendarea, reținerea și plasarea în arest a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, suspectat de abuz în serviciu și corupție pasivă, eveniment pe care îl consideră „un puternic cutremur politic, care s-a resimțit pe întreg teritoriul Republicii Moldova, având și ecouri peste hotarele ei”. Trecând în revistă filmul evenimentelor, autorul constată că „există în această istorie și mult dramatism politic.
Din punctul de vedere al altor experți, unele acțiuni ale lui Stoianoglo, nu numai cele legate de eliberarea lui Platon din închisoare, ridică semne de întrebare în privința independenței sale. Fuga lui Platon confirmă suspiciunile și îl incriminează indirect pe „cel mai bun procuror general de până acum”. Dincolo de speculațiile politice, este în interesul societății să se stabilească adevărul, chiar dacă procesul pare nițel forțat. Dar existau alte căi în condițiile de azi? Lupta anticorupție nu poate începe cu un procuror general care nu se bucură de încredere”, punctează Nicolae Negru.
Cotidianul relatează, cu referire la comunicatele de presă ale Procuraturii Anticorupție, că acuzatorii de stat au depus contestații în instanță față de deciziile privind arestul la domiciliu al procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, precum și în privința adjunctului său, Ruslan Popov, care, la fel este plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. În privința lui Ruslan Popov, procurorii consideră că aplicarea arestului la domiciliu de către judecătorul de instrucție a fost luat în condițiile de lipsă de imparțialitate, ținând cont de faptul că însuși judecătorul a făcut declarației de abținere de la caz, care însă nu a fost admisă. Magistratul a invocat o situație de incompatibilitate, legată de faptul că a fost angajat mai mult de 10 ani în cadrul Procuraturii Generale, în subordinea nemijlocită a învinuitului.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pus un steguleț roșu asupra justiției din Moldova și a oferit unul verde pentru RISE Moldova și pentru jurnalistul de investigație Iurie Sanduța – autorul anchetei „Banii lui Dodon din Bahamas”, titrează publicația, pe site-ul său rise.md. Judecătorii de la CEDO au condamnat Republica Moldova pentru încălcarea libertății de exprimare în cazul RISE Moldova și Iurie Sanduța versus R. Moldova. „Curtea a decis în unanimitate că a existat o încălcare a articolului 10 din convenție”. Decizia instanței internaționale vine după ce liderul socialiștilor Igor Dodon și colegii lui de partid au pus presiune pe redacția RISE Moldova, cu două acțiuni similare în instanța de judecată, cu câteva zile înaintea celui de-al doilea scrutin pentru Prezidențialele din 2016. Unul dintre motivele care a stat la baza hotărârii emise de magistrații moldoveni a fost și faptul că nicio o instituție de stat nu a constatat că, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a primit fonduri suspecte din exterior, astfel au etichetat investigația RISE Moldova drept defăimătoare.
„Ucraina apelează la UE pentru a preveni criza energetică de peste iarnă”, titrează Europa Liberă un interviu cu expertul Leonid Litra de la Centrul Noua Europă, o organizație neguvernamentală de la Kiev. Discuția se referă la summit anual Uniunea Europeană – Ucraina, care s-a desfășurat la Kiev. „UE înțelege ce se întâmplă în regiune și înțelege că Ucraina, dar și alte state nu pot fi lăsate față în față cu Rusia, de aceea UE a afirmat foarte clar că vor face o evaluare împreună cu Ucraina față de ceea ce se întâmplă în acest sector și vor pleda pentru menținerea Ucrainei pe infrastructura energetică în acest circuit de aprovizionare cu resurse energetice a Uniunii Europene. Acesta este un semnal foarte bun, pentru că Rusiei îi va fi mult mai greu să folosească gazul, să folosească resursele energetice ca o armă împotriva acestor state”.