Revolte Iran: Secretarul general al ONU a cerut autorităților să dea dovadă de cea mai mare reținere

  • 28 Septembrie 08:00
Revolte Iran: Secretarul general al ONU a cerut autorităților să dea dovadă de cea mai mare reținere

Secretarul general al ONU a cerut miercuri Iranului să exercite "cea mai mare reținere" în fața manifestațiilor care zguduie țara, proteste soldate deja cu zeci de morți după decesul tinerei Mahsa Amini, informează AFP.

„Secretarul general solicită forțelor de ordine să se abțină de la utilizarea oricărei forțe inutile sau disproporționate și îndeamnă pe toată lumea să exercite cea mai mare reținere pentru a evita o escaladare", se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al secretarului general al ONU, Stéphane Dujarric.

„Suntem din ce în ce mai îngrijorați de informațiile privind un număr tot mai mare de decese, inclusiv femei și copii, care au legătură cu protestele", a spus el.

Stéphane Dujarric a comunicat, de asemenea, necesitatea, potrivit ONU, realizării unei "anchete rapide, imparțiale și eficiente" cu privire la moartea lui Mahsa Amini, transmite Agerpres.

Tânăra de 22 de ani a murit în spital pe 16 septembrie, la trei zile după arestarea ei la Teheran pentru încălcarea codului vestimentar strict impus femeilor iraniene, care sunt obligate să își acopere părul în public. Moartea sa a provocat o mișcare de revoltă care a cuprins întreaga țară. Au fost arestați peste 1.200 de manifestanți, inclusiv femei, și aproximativ 60 de persoane au fost ucise, conform autorităților iraniene. ONG-ul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a raportat luni cel puțin 76 de morți, dintre care șase femei și patru copii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
4,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
8
Sun
9
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău