Revolta lui Prigojin arată că Republica Moldova trebuie să se distanțeze de spațiul eurasiatic (Revista presei)

  • 05 Iulie 2023 09:34
Revolta lui Prigojin arată că Republica Moldova trebuie să se distanțeze de spațiul eurasiatic (Revista presei)

Revolta lui Prigojin arată că Moldova trebuie să se distanțeze de spațiul eurasiatic, titrează portalul Veridica. De altfel la Chișinău au apărut întrebări legate de Wagner înainte de revolta din 24 iunie. La începutul lunii martie, poliția anunța că un presupus reprezentant al companiei a fost împiedicat să intre în Republica Moldova. Acest lucru se întâmpla în ajunul unor manifestații antiguvernamentale care se doreau a fi de amploare, organizate de Partidul Șor pe 12 martie. Nu știm exact care urma să fie rolul acestui presupus mercenar Wagner la protestele respective, însă se pare că nu era singur: 182 de cetățeni străini au primit în acele zile interdicție de intrare în Republica Moldova.

Un alt personaj legat de grupul Wagner  figurează pe lista celor șapte „agenți operativi” ruși sancționați de către SUA pentru o „campanie de destabilizare” a Republicii Moldova. Guvernul de la Washington nu a dat prea multe detalii despre cei șapte agenți ruși, implicați în tentative de destabilizare a Republicii Moldova, dar cel puțin unul din ei, Vasili Gromovikov, pare să aibă legături cu liderul mercenarilor Wagner. Gromovikov este originar din Sankt Petersburg și ar fi fost implicat în mai multe campanii „murdare” în spatele cărora ar sta Evgheni Prigojin. Cetățenii ruși sancționați ar fi fost implicați într-un plan care prevedea că, pe fondul protestelor din Chișinău, urma să fie capturat sediul guvernului. Câțiva dintre ei ar „menține legături cu serviciile de informații rusești în ceea ce privește aspecte ca planificarea, personalul și bugetarea activităților grupului”. Vasili Gromovikov ar fi fost implicat în finanțarea planului. Așadar, iată doar două cazuri în care persoane afiliate grupului Wagner, alături de reprezentanți ai altor structuri secrete rusești, figurează în tentative de destabilizare a Republicii Moldova și de deturnare a parcursului ei european. Este puțin probabil ca rebeliunea armată organizată de Evgheni Prigojin, care în final a eșuat, precum și o posibilă desființare a companiei „Wagner” sau o diminuare considerabilă a influenței acesteia, să aibă vreun impact și asupra tentativelor Moscovei de a deturna în continuare parcursul european al Republicii Moldova. Rusia va apela, probabil, la alte structuri pe care le controlează pentru a-și continua acțiunile subversive la Chișinău și a împiedica pe toate căile apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană și de Statele Unite ale Americii.

Ursula Von der Leyen cere măsuri rapide pentru a aduce R. Moldova și Ucraina în UE, scrie Europa Liberă. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este imperativ ca Uniunea Europeană să abordeze cât mai curând posibil subiectul extinderii sale, pentru a include țări precum Ucraina și R. Moldova, pentru a garanta ca acestea să nu se afle sub influența Rusiei sau a Chinei. Von der Leyen a cerut țărilor membre să ia măsuri pentru a include Ucraina și R. Moldova în componența Uniunii Europene luni, 3 iulie, la Madrid, la ceremonia oficială de preluare a Președinției rotative a Consiliului UE de către Spania. Ea a declarat că este imposibil de imaginat Uniunea Europeană fără Ucraina, fără R. Moldova și fără Balcanii de Vest, subliniind că aceste „părți ale Europei sunt sub influența Rusiei sau a Chinei”. Președinția spaniolă a început pe 1 iulie și va dura până la sfârșitul acestui an, perioadă în care vor fi prezentate rezultatele de îndeplinire a condițiilor de pre-aderare la UE a Ucrainei și R. Moldova. În decembrie, se va ține și un summit european la care se va decide dacă țările membre acceptă să deschidă negocierile de aderare pentru cele două aspirante din Europa de Est, scrie Europa Liberă.

Portalul Zona de Securitate titrează: Meciul Sheriff – Farul se va juca la Tiraspol, sub cod galben de alertă teroristă. FMF motivează această decizie prin faptul că stadionul Zimbru a fost solicitat pentru a fi utilizat în acest sezon al cupelor europene de toate cele 4 cluburi moldovenești. Anterior UEFA a stabilit ca următorul meci între Farul Constanța, campioana României, și Sheriff Tiraspol, să se dispute la Chișinău, pe stadionul Zimbru, însă decizia ar fi fost revăzută „datorită eforturilor conducerii clubului și a Președintelui Federației de Fotbal din Moldova, Leonid Oleinicenco. Meciurile se vor juca chiar dacă în stânga Nistrului este declarat un pretins cod galben de amenințare teroristă ce rămâne valabil inclusiv în ziua în care trebuie să aibă loc următorul meci, 18 iulie, scrie Zona de Securitate. Pe lângă războiul de declanșat de Federația Rusă în Ucraina, însuși regimul separatist a provocat o starea de insecuritate în regiune după ce au fost înscenate, în aprilie 2022, o serie de pretinse atacuri teroriste ce au dus la decretarea unui cod roșu de amenințare teroristă în regiune, transformat ulterior în cod galben.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău