Revista presei internaționale | La Moscova, un magazin de armament oferă reduceri cu ocazia învestirii lui Trump

  • 20 Ianuarie 2017 09:51
Revista presei internaționale | La Moscova, un magazin de armament oferă reduceri cu ocazia învestirii lui Trump

Revista presei internaționale

Ceremonia de învestitură a lui Donald Trump, cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, captează atenția întregii lumi și a presei internaționale. În timp ce Trump preia puterea, lumea este pe muchie de cuțit, titrează The Economist. Din Biroul Oval, președinții pot face ceva bun, dar, din păcate, pot face și foarte mult rău, avertizează revista britanică. Era atlantică este sub amenințare în administrația Trump, crede Financial Times. Consilierii președintelui Trump susțin că noul lider american se va concentra, la început, mai mult pe revizuirea ultimilor opt ani ai fostei administrații, decât pe lansarea noii sale viziuni, reține The Washington Post. Președintele Trump ar trebui să se gândească în mod serios dacă vrea să contribuie la stabilitatea regională sau doar să vadă cum regiunea se transformă într-un coșmar încă și mai mare, scrie, în El Pais, Javier Solana, fost secretar general al NATO și fost reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externă. Ceremonia de învestire a lui Donald Trump va fi cea mai scumpă din istoria țării, deși vor participa foarte puține celebrități, iar parada va fi una scurtă, informează revista Time. The New York Times estimează costurile la peste 200 de milioane de dolari numai pentru securitate. La Moscova, un magazin de armament oferă, cu ocazia învestirii lui Trump, o reducere specială de 10 la sută pentru diplomații americani și alți cetățeni ai SUA care vor dori să cumpere arme, anunță Tass, precizând că magazinul este situat vizavi de Ambasada SUA din capitala rusă. 

La Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, fostul vicepreședinte american Joe Biden a apărat relația transatlantică, într-un atac voalat la discursul izolaționist al lui Trump, notează La Tribune de Geneve. Pentru Joe Biden, alianța între Europa și SUA reprezintă baza a ceea ce lumea a reușit, cu succes, în cea de-a doua jumătate a secolului XX, adaugă Le Monde. Totodată, Biden a opinat că, "sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia încearcă insistent să șubrezească proiectul european și pe cel transatlantic și să revină la politica sferelor de influență", citează revista franceză Challenges. Tot la Davos, premierul britanic Theresa May a declarat că Regatul Unit se va afirma ca un susținător de frunte al comerțului liber, apărând globalizarea și, implicit, dându-i o replică președintelui Trump, relatează The Wall Street Journal. Totodată, Theresa May i-a asigurat pe liderii europeni că Marea Britanie nu va întoarce spatele Europei și a avertizat că, dacă cetățenii nu vor fi incluși în succesul economic, lumea își va pierde încrederea în capitalism, completează The Telegraph. Ar putea exista riscul ca negocierile pentru Brexit să se sfârșească fără niciun acord între Regatul Unit și UE, rezultând un deceniu de întârzieri și o gravă perturbare economică pentru Londra, a atenționat autorul Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, lordul Kerr, citat de The Independent.

În Bulgaria, înainte cu o zi de învestirea în funcție a lui Donald Trump, președintele pro-rus Rumen Radev și-a preluat mandatul, după o campanie privind îmbunătățirea legăturilor Sofiei cu Kremlinul și ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, informează Stars and Stripes. "Politica externă a Bulgariei ar trebui să fie deschisă către lume și să câștige prieteni și parteneri, nu dușmani", a declarat Radev la Sofia, citat de Darik. 
NATO a fost afectată, în 2016, de 500 de atacuri cibernetice în fiecare lună, majoritatea venind din partea unor instituții de stat din alte țări, a avertizat șeful alianței, Jens Stoltenberg, titrează EUObserver. Este o creștere cu 60 la sută față de anul anterior, a declarat Stoltenberg pentru Die Welt, subliniind că apărarea cibernetică va juca un rol important în cadrul următorului summit al NATO. Deși șeful NATO a respins criticile aduse de Donald Trump alianței, s-a declarat nerăbdător să lucreze cu noul președinte american, asigurând că alianța își va respecta întotdeauna garanțiile de securitate, adaugă Business Insider. 

Pentru prima dată, în Marea Britanie, armata a trimis tancuri pe sub Canalul Mânecii, anunță presa britanică și cea rusă. Într-o operațiune secretă în toi de noapte, cinci tancuri britanice au fost trimise spre Franța, pentru a se pregăti de război în Europa, după cum opinează Russia Today. Exercițiul a survenit pe fondul nevoii de a găsi noi căi de a desfășura armament din Marea Britanie pe Continent, după închiderea bazelor din Germania, la finele deceniului, pentru a consolida apărarea în Europa de Est, scrie The Telegraph. Tunelul, care leagă Folkestone, din Kent, de Coquelles, de la Calais, a mai fost folosit de armată pentru transportul de provizii și echipamente, dar niciodată pentru vehicule armate, adaugă The Telegraph. Exercițiul a avut drept scop testarea rețelei ferate, în cazul unei desfășurări urgente în Europa de Est, a susținut Ministerul britanic al Apărării, citat de London Evening Standard. Marea Britanie va trimite, în cursul acestui an, tancuri, drone și 800 de soldați în Estonia, amintește The Daily Mail, ca parte a celei mai mari consolidări militare la granițele Rusiei, de la sfârșitul Războiului Rece. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău