REVISTA PRESEI DIN 17 IUNIE

  • 17 Iunie 2013 10:43
REVISTA PRESEI DIN 17 IUNIE

Zeci de specialiști din UE consiliază din 2010 membrii Guvernului pentru ca țara noastră să preia standardele comunitare.

„Adevărul“ a discutat cu câțiva dintre ei cum pot fi reformate domeniile-problemă. Peste câțiva ani ne vom amuza de reacțiile apărute pe seama camerelor instalate la BAC, susține unul dintre specialiștii din România, Dragoș Mihael Ciuparu, plătit de UE pentru a ne ajuta să reformăm sistemul educațional. El spune că și în România s-a protestat față de camerele video, dar în timp, la universitate au început să vină studenți mult mai buni. Andrea Lorenzo Capussela din Italia, consilierul ministrului Economiei, care laudă gustul extraordinar al fructelor moldovenești, atenționează asupra necesității unor reforme structurale, consolidarea pământurilor sau de o coordonare între proprietari. Nu poți avea un sistem agricol eficient cu drumuri proaste, birocrație și fără canale de irigare, sugerează expertul.

Două mari grupuri industriale din Republica Moldova s-au confruntat săptămâna trecută cu presiuni din partea sindicatelor, relevă Adevărul. Adunarea generală extraordinară a membrilor de sindicat de la Monolit, întreprindere ce face parte din grupul industrial JLC, a decis să ceară de la patron achitarea datoriilor la salarii pentru perioada noiembrie 2012-mai 2013, dar și asigurarea salariaților cu echipament de lucru și de protecție. A doua zi, deja angajații de la Floarea Soarelui din Bălți, cea mai mare întreprindere alimentară din țară, au amenințat cu proteste de stradă și grevă generală, din cauză că nu și-au primit retribuțiile pentru două luni, iar mulți dintre muncitori au fost obligați să plece în concediu fără plată. Specialiștii susțin că în spatele luptei pentru apărarea drepturilor angajaților ar sta și anumite grupuri politice și economice, scrie Adevărul.

După ce liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, a emis un proiect de lege cu privire la frontiera de stat a rmn, în câteva zile vor apare pilonii și turnurile de-a lungul hotarului cu Republica Moldova, iar regimul de trecere va fi înăsprit, scrie Timpul care+l citeayă pe membrul Delegației moldovenești în Comisia Unificată de Control (CUC), Ion Leahu. El a subliniat că în spatele acestei „legi” stă Federația Rusă. În opinia lui Ion Leahu singura soluție de rezolvare a conflictului transnistrean este adresarea în instanțele judiciare internaționale, cum ar fi Tribunalul ONU de la Haga.

Studenții ar putea începe orele sin 10 octombrie, așa cum se întâmplă în instituțiile de învățământ superior din Europa, potrivit unei inițiative a Ministerului Educației, anunță Ziarul Național. Viceministrul Loreta Handrabura a afirmat că mulți studenți care au fost înmatriculați la universitățile din Republica Moldova, când au aflat că au fost acceptați în România au plecat. Există cazuri când la universități au fost dizolvate grupe de la diferite specialități pentru că au plecat studenții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău