Cotidianul | „Dodon iar s-a răzgândit?” (Revista presei)
-
10 Februarie 2021 09:43
Revista presei din 10 Februarie 2021
Timpul scrie despre „Miza anticipatelor”, în contextul în care președintele Maia Sandu a conturat, cât se poate de clar și univoc, planurile sale politice sunt dizolvarea actualului Parlament și organizarea alegerilor anticipate. Autorul Silviu Tănase observă că dinamica preferințelor electorale demonstrează că în viitorul parlament au cele mai mari șanse să intre PAS, PSRM, ȘOR și Partidul Nostru. În aceste condiții, întrebarea „cu cine intenționează președintele Maia Sandu să guverneze în viitoarea legislatură, cu Usatîi sau cu Dodon?” rămâne a fi una crucială.
Pe de altă parte, presa observă că socialiștii încă nu știu dacă vor vota pentru guvernul Gavriliță sau pentru declanșarea anticipatelor.
„Dodon iar s-a răzgândit?” – titrează Cotidianul. Liderul socialiștilor Igor Dodon pare să se fi răzgândit din nou în privința alegerilor anticipate, despre care dădea asigurări că se vor organiza în luna iunie. Într-o postare pe Telegram, fostul președinte lansează o serie de acuzații dure la adresa Maiei Sandu, dând de înțeles că socialiștii și alte forțe politice ar putea să-și asume guvernarea, scrie Cotidianul.
Și Ziarul Național se întreabă dacă Dodon se pregătește să preia viitorul GUVERN? Liderul Socialiștilor a declarat că PSRM, alături de alte forțe politice, vor „acționa mai ferm” în această situație, fără a preciza despre ce este vorba.
Chiar dacă, acum câteva zile, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon a spus că nu va vota Guvernul Gavrilița, analistul politic Ion Tăbârță crede că politicianul nu ar fi încă decis care este scenariul cu care va merge PSRM joi în Parlament, atunci când prim-ministra desemnată va veni să-și prezinte echipa și programul de guvernare. Tăbârță nu exclude faptul că în zilele următoare, fostul președinte să mai facă o declarație contradictorie cu privire la votul socialiștilor candidatei Maiei Sandu, scrie Agora.md. Analistul politic a opinat la TVR Moldova că Dodon are trei scenarii: „să respingă orice tentativă de a vota un cabinet de miniștri. Cred că pe acest scenariu se insistă de la Moscova. Al doilea scenariu este ca pentru o perioadă să pună responsabilitatea guvernării pe umerii Maiei Sandu, votând un Guvern, și să înceapă o campanie murdară, iar vara să fie provocată căderea Guvernului și în toamnă să fie anticipate. Al treilea scenariu, pe care insistă Șor, este ca să fie votat un Guvern formalizat și să guverneze în Moldova practic anulând exercițiul alegerilor parlamentare anticipate”.
„Șor – Pentru Moldova” caută să oblige băncile să deschidă conturi fără controlul spălării de bani, titrează Gazeta de Chișinău. O inițiativă pregătită de deputați din gruparea „Șor – Pentru Moldova” ar urma să oblige băncile să deschidă concurenților înscriși în alegeri conturi electorale, concomitent cu eliminarea din legislație a articolelor cu privire la prevenirea și combaterea spălării de bani și finanțării terorismului. Proiectul este semnalat de consilierul prezidențial Veaceslav Negruța. În timp ce fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, nu vede o problemă în această inițiativă, care vine după ce Partidul „Șor” a rămas în timpul campaniei prezidențiale de anul trecut fără conturi bancare, expertul Nicolae Osmochescu spune că tocmai articolele pe care vor să le excludă reprezentanții acestei formațiuni autorizează membrii CEC să verifice proveniența banilor cu care partidele își finanțează activitățile electorale. Veaceslav Negruța a scris pe Facebook că autorii proiectului ar vrea ca „nimeni să nu aibă dreptul să verifice cât de murdari sunt banii folosiți în electorale”.
„Ce se întâmplă în dosarul Șor, după demisia judecătoarei Veleva”, relatează Ziarul de Gardă. Examinarea dosarului lui Ilan Șor de la Curtea de Apel (CA) Cahul nu va fi reluată de la zero, după demisia judecătoarei Nina Veleva, spune președintele CA Cahul, Ruslan Petrov. Într-un răspuns oferit pentru ZdG, el a spus că judecătorul – raportor care îi va lua locul magistratei Veleva va avea la dispoziție un termen pentru a face cunoștință cu materialele cauzei penale. Dosarul Șor se află de 3 ani la CA Cahul. Între timp, peste 50 de ședințe au fost amânate, judecătoarea-raportor este demisionară, iar avocații au fost în vacanțe în timpul a 14 ședințe programate.