Cotidianul.md: Libertatea lui Dodon depinde de rezultatele de la 24 februarie și de felul în care se vor așeza lucrurile în perioada post-electorală (Revista presei)

  • 14 Februarie 09:25
Cotidianul.md: Libertatea lui Dodon depinde de rezultatele de la 24 februarie și de felul în care se vor așeza lucrurile în perioada post-electorală (Revista presei)

În ediția de joi a Ziarului de Gardă sunt oferite detalii despre Loteria Națională sau cum parteneriatul public-privat de la televiziunea lui Vlad Plahotniuc este o afacere bulgară cu ramificații și dosare la Chișinău.

În același Ziar, este publicat un interviu cu scriitoarea Anastasia Popescu, care a emigrat în SUA, despre experiența dureroasă a migrației și despre șansa la un viitor mai bun pe care vrem să-l oferim copiilor noștri.

Cotidianul.md observă că „odată cu apariția în spațiul public a subiectului repatrierii celor doi piloți, toată atenția a fost deturnată în această direcție, iar alte subiecte de campanie practic nu există. Avem deja trei zile în care tema în cauză a băgat în umbră orice altă discuție, iar ostaticii nici măcar nu au ajuns încă în Republica Moldova, așa că există toate șansele să intrăm în ultima săptămână de campanie tot cu acest subiect principal în buletinele de știri. În acest context, publicația amintește de declarațiile de săptămâna trecută a unui politician care afirma că i-a făcut mai multe favoruri președintelui Dodon. Procurorii ar fi trebuit să-i audieze pe cei doi chiar a doua zi. Potrivit autorului, dosariada împotriva lui Dodon este extrem de voluminoasă. Ea nu a fost deocamdată pusă în aplicare pentru că libertatea lui Dodon depinde astăzi strict de rezultatele de la 24 februarie și de felul în care se vor așeza lucrurile în perioada post-electorală. Dacă va fi la fel de ascultător în continuare, probabil va fi lăsat să-și ducă mandatul la capăt într-o anonimitate totală, pentru că odată pierdute alegerile va deveni indezirabil și la Moscova”, scrie Cotidianul.

Mirul electoral pentru Dodon vine din nou de la Moscova, comentează Evenimentul Zilei. Politica și religia merg mână în mână în R. Moldova, o țară de tip patriarhal în care religia încă face casă bună cu politică. Nici această campanie electorală pentru alegerile parlamentare, ce vor avea loc pe 24 februarie, nu face excepție de la această cutumă. La fel ca în anii precedenți, înalții ierarhi se afișează cu politicienii la toate evenimente importante, dar mai ales participă activ în campaniile electorale de partea anumitor candidați. Influența lor se exercită fie la vedere, prin declarații de susținere și transfer de imagine către anumiți politicieni, fie la nivel parohial, acolo unde preoții locali le spun oamenilor cu cine anume să voteze. În aceste condiții, Biserica este un factor decisiv de balans în opțiunea electoratului din punct de vedere al orientării geopolitice a țării. Și în acest scrutin, prelații subordondați canonic Moscovei vor încerca să încline balanța în favoarea forțelor de stânga, cu precădere cele de natură prorusă, scrie Evenimentul Zilei.

Alegerile din R. Moldova şi Ucraina, influenţate de şantajul energetic, titrează Adevărul, care atenționează că nimic nu poate fi mai grav pentru o ţară decât să fie izolată de sursele sale de aprovizionare energetică, cu atât mai mult dacă este vorba despre zone complet dependente de import. Iar semnalul de acum privind prinderea celor două ţări în mijlocul arcului de cerc desenat de ruşii care deschid noile reţele de aprovizionare către foarte doritoarea piaţă europeană înseamnă pentru cele două ţări o lovitură enormă şi un avertisment clar şi deloc subtil pentru alegători. În cazul Ucrainei şi R. Moldova, dependenţa este atât de mare şi vizibilă încât a devenit un posibil factor de destabilizare politică, atenționează Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
15,3 °C
cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1 m/s
Fri
20 °C
Sat
22 °C
Sun
23 °C
Mon
25 °C
Tue
20 °C

Curs oficial BNM 19 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0514
USD 17.6166 -0.0364
RON 4.1748 -0.0092
UAH 0.6762 -0.0050
RUB 0.2797 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău