Rețeta zilei | Cornulețe pentru Postul cel Sfânt al Crăciunului
-
29 Noiembrie 2017 17:21
Înainte vreme, la începuturile creștinismului, marile sărbători se țineau cu post, iar în zilele de dinaintea Praznicelor Împărătești se ajuna. Adică se ținea post negru. Explicația este cât se poate de simplă.
La începuturi, antagonismul dintre creștini și păgâni se definea și astfel: în vreme ce păgânii mâncau foarte mult și se dedau dezmățurilor, creștinii celebrau cu smerenie și modestie. În timp, în calendarul posturilor bisericești au apărut aceste dezlegări... la untdelemn și vin, la pește... Biserica Catolică, spre exemplu, nu mai pune restricții nici măcar la brânzeturi și lactate în zilele obișnuite ale postului. Biserica Ortodoxă, în schimb, s-a dovedit a fi mult mai restrictivă. Până nu demult (câteva decenii în urmă, doar...), restricțiile din posturile importante erau ridicate doar duminicile (la untdelemn și vin) și la câteva sărbători bine definite (la pește).
În Postul Crăciunului, spre exemplu, dezlegare la pește era, pe vremea bunicilor și străbunicilor noștri, doar în trei zile bine rânduite: Vovidenia (Ovidenia sau Intrarea Maicii Domnului în Biserică – 21 noiembrie), Sfântul Andrei (30 noiembrie) și Sfântul Nicolae (6 decembrie). Astăzi, Postul Crăciunului, care era unul la fel de închis ca și cel al Paștilor, a devenit, dacă pot spune așa, „prietenos”.
Dar până la dezlegarea la pește mai e... o zi. Așa că azi gătim de post: cornulețe ca la Cluj. Trebuință ai de: 200 gr margarina, 200 gr faina, 2 ouă, 150 gr zahar tos, 200 gr nuci, un pliculet zahar vanilinat, un pliculet praf de copt, o lamaie, sare.
Nucile se pun pe plita cuptorului incins, lasandu-se cam 10 minute sa se coaca, apoi se scot si, dupa ce se mai racesc, se curata, iar miezul se da prin masina de tocat. Se amesteca faina cu praful de copt, apoi se freaca bine cu margarina, zaharul tos si cel vanilinat, coaja rasa de la o lamaie si un varf de cutit de sare.
Se framanta aluatul, se lasa o jumatate de ora sa se odihneasca, apoi se intinde o foaie groasa de 3-4 milimetri, din care se taie patrate cu latura de 5 centimetri. Se asterne pe fiecare bucata de aluat cate putin miez de nuca, apoi se ruleaza pe diagonala si se dau la cuptor intr-o tava unsa cu putina margarina. Se la 30-40 de minute, să capete o culoare frumoasă, aurie.
Sursa: Antena Satelor