Republica Moldova FURATĂ

  • 27 August 2015 11:40
Republica Moldova FURATĂ

La 24 de ani de independență Republica Moldova pare să-și fi căpătat faima de țară adusă pe marginea prăpastiei de o guvernare oligarhică.

Experții constată că elita politică de la Chișinău a fost criticată în repetate rânduri de comunitatea internațională din cauza atacurile raider asupra mai multor bănci și companii, spălărilor de bani și dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar, corupție la cel mai înalt nivel, justiție aservită unor interese obscure.

Republica Moldova a bătut pasul pe loc în ultimii ani, iar experții spun că ceea ce se întâmplă de la proclamarea independenței încoace poate fi calificat doar ca stagnare, involuție și regres. Iar anul 2015 este catalogat de ei drept primul an de declin al țării pe cele mai importante direcții.

Evenimentul considerat de directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, drept cel mai grav este furtul a peste un miliard de dolari din trei bănci moldovenești, cam jumătate din bugetul anual al țării, lucru ce a destabilizat economia națională, a provocat scumpirea produselor, a tarifelor la gaz natural și curent electric. Lovitura principală dată independenței economice a Republicii Moldova a fost suspendarea finanțării de către principalii parteneri de dezvoltare – Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional și Uniunea Europeană, ceea ce a dus la o gaură de trei miliarde de lei în bugetul de stat.

Potrivit analistului, deteriorarea situației economice a dus la reducerea cheltuielilor publice și la ruinarea credibilității sistemului bancar moldovenesc. Cei care urmează a fi penalizați pe nedrept, a treia oară, după deprecierea semnificativă a leului și scumpirea tarifelor, prin întârzierea pensiilor și a plăților sociale, sunt cetățenii.

Sub aspect politic, consideră directorul executiv al Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă,  „jaful secolului” a însemnat finalizarea procesului de disfuncționalizare a instituțiilor statului, care, din această cauză, s-au dovedit incapabile să protejeze banul privat și public, dar și cetățenii în general, de cel mai mare „atac raider” din istoria țării. Iar vinovată de această situație se face clasa politică, care a subordonat instituțiile publice unor scopuri de partid și de grup, mai afirmă analistul.

În opinia lui Victor Chirilă, Republica Moldova a avut de pierdut foarte mult și sub aspectul integrării europene, urmând să o ia de la început, să întreprindă încercări ”la limită” pentru a restabili încrederea din partea partenerilor europeni, lucru ce se va întâmpla mult mai greu decât finanțările propriu-zise.

Calificativele „stat captiv” sau „țară aflată în mâinile oligarhilor”, formulate în repetate rânduri de mai mulți oficiali europeni, vor rămâne mult timp să caracterizeze la modul oficial Republica Moldova și să îndepărteze pentru perioade foarte îndelungate perspectiva ei de a deveni membru al Uniunii Europene sau chiar de a obține statutul de țară-candidat, mai consideră Victor Chirilă.

În orice caz, spun experții, situația în care s-a pomenit populația din RM este dezastruoasă. Și pentru că nimic nu prevestește o schimbare, șansa rămâne tot în mâinile oamenilor, iar atât timp cât cetățenii le vor permite politicienilor să se bucure de privilegiile pe care tot ei și le-au creat, nimic va schimba, mai afirmă experții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău