Republica Moldova, pe cale să facă „un nou cerc prin deșert”

  • 02 Octombrie 2015 12:58
Republica Moldova, pe cale să facă „un nou cerc prin deșert”

Revista presei din 2 octombrie 2015

Vasile Gârneț observă în Ziarul Național că partidele de la guvernare, cu tinicheaua miliardului de euro furat legată de coadă, pierd din încrederea electoratului, iar de această scufundare a lor ar profita nu o forță nouă, prooccidentală și proromânească, autentic reformistă, ci stânga subvenționată de Rusia. Un tandem anarho-populist – Igor Dodon și Renato Usatîi –, cu frapante accente interlope, care a preluat fraudulos refrenul luptei anti-oligarhice din goana „Rolls-Royce”-urilor și a „Land Rover”-ilor dotate cu archebuze și aruncătoare de flăcări, ca în filmul „Mad Max”. Comentatorii s-au grăbit să compare eventuala guvernare a celor două partide prorusești cu victoria comuniștilor din 2001, când Voronin însuși a fost surprins de proporțiile succesului său. În 2001, PCRM încă mai profita de nostalgiile maselor după trecutul sovietic, folosea simbolul seducător (nimic de zis!) cu secera și ciocanul ca pe un vehicul electoral, iar pe Lenin pe post de „sfinte moaște”. Nici vorbă însă de dezvoltare, reforme sau măcar de bună gospodărire, cum promisese Voronin. După autor, traversarea „UsatoDodoniei”, dacă asta se va întâmpla, va fi un nou cerc prin deșert, pe care va trebui să-l facem pentru a ajunge în locul în care să ne îndreptăm coloana vertebrală și să începem să construim ceva. Să scoatem în față lideri potriviți, morali, curajoși, oameni care să se consacre binelui public, pentru că ceea ce ne-a lipsit din ’89 încoace au fost nu sloganele, ci valoarea și altruismul, competența și dedicația, conchide Vasile Gârneț în Ziarul Național.

Timpul remarcă declarația ambasadorului UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola potrivit căreia, sistemul politic este influențat de interese personale, iar acest lucru împiedică implementarea reformelor și împiedică investitorii străini să vină în RM. Implementarea reformelor reprezintă unica soluție pentru redresarea situației în Republica Moldova, consider ambasadorul. Reformele, climatul investițional, sectorul bancar, lupta cu corupția, politici largi de incluziune, Găgăuzia, Transnistria, acestea sunt priorități. Dar nu trebuie de făcut reforme pripite, negândite”, a declarat șeful misiunii UE la Chișinău.

Demnitarii din Chișinău fac afaceri cu bani publici, titrează  Adevărul. Contracte formale, achiziții fără concurs, excluderea ilegală din cursă a agenților economici care nu sunt pe placul insituțiilor, sume achitate pe lucrări care nu au fost executate sau servicii care nu au fost prestate sunt doar câteva dintre „găselnițele” și „șmecheriile” demnitarilor prin care, în opinia Curții de Conturi, se fură din banii publici. Adevărul scrie că una din instituțiile, care au cheltuit suspect banii publici, este Inspectoratul General de Poliție (IGP). Inițial, IGP a anunțat că are nevoie să efectueze achizții în sumă de 41 milioane de lei, însă ulterior s-a răzgândit și a ajuns să primească încă peste 73 de milioane de lei din visteria statului.

Petrișor Peiu, expert economic la Fundația Universitară a Mării Negre, se întreabă în Jurnal de Chișinău cine va beneficia de împrumutul în valoare de 150 mil. de euro acordat de către România Republicii Moldova: „Partidul condus de Marian Ilici Lupu, care are ca principal discurs condamnarea  „fasciștilor români”? Partidul dlui Plahotniuc, suspectat de cele mai odioase afaceri cu banii  publici? Partidul dlui Filat, care se ocupa cu scoaterea manualelor de Istorie a Românilor? Partidele celor doi Vladimiri, care l-au expulzat pe unionistul George Simion? Partidul dlui Filat, care a inventat „minoritatea moldovenească” din Ucraina?”.

Profesorul Peiu analizează legalitatea și efectele angajamentului statului român de a acorda Republicii Moldova un împrumut de 150 mil. de euro. „Cum va putea România să justifice că  nu încalcă principiile acceptate în UE privind utilizarea banilor publici? Cum va putea să justifice un împrumut acordat unui stat, ceea ce numai Federația Rusă și China mai fac?”, se  întreabă profesorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău