Republica Moldova, între CSI și Acordul de Liber Schimb (Jurnal de Chișinău)
-
17 Iunie 2014 10:17
REVISTA PRESEI DIN 17 IUNIE
Cum ne va afecta sistarea livrării gazelor rusești către Ucraina. Adevărul scrie că decizia Gazprom de a sista furnizarea de gaze către Ucraina n-a dus la reducerea livrărilor spre alte state, inclusiv Moldova. Autoritățile dau asigurări că totul este sub control, dar experții avertizează că se poate repeta situația din 2009. Ziarul amintește că exact cu 22 de ani în urmă, în iunie 1992, Chișinăul și centrul țării, s-a pomenit fără gaze. Autoritățile secesioniste din raionele de est au blocat livrările închizând robinetul 26A aflat în apropiere de Tiraspol. Astfel a fost întreruptă pentru totdeauna furnizarea de gaze prin conducta magistrală Odesa-Tiraspol-Chișinău. A fost primul război al gazelor din spațiul postsovietic, care s-a produs din motive politice. Era exact în timpul conflictului armat de la Nistru.
RM – între CSI și Acordul de Liber Schimb – Jurnal de Chișinău se întreabă încotro va merge țara noastră. Ministrul adjunct rus al economiei, Aleksei Lihaciov, a avertizat Republica Moldova cu privire la riscurile pe care le va suporta în cazul semnării și implementării Acordului de Asociere cu UE. Experții atrag atenția asupra faptului că Acordul de Liber Schimb în cadrul CSI, care a fost semnat în 2012, are multe puncte prin care se stipulează că Uniunea Vamală va deveni o instituție care va reglementa anumite momente tehnice de evaluare a calității mărfurilor, care pot fi interpretate prin prisma intereselor politice, scrie Jurnal de Chișinău.
Potrivit lui Nicolae Negru de la Ziarul Național, campania pentru voturile alegătorilor din R. Moldova va fi mai mult decât un referendum în favoarea orientării spre Uniunea Europeană sau Euroasiatică, va fi o luptă pentru ieșirea definitivă din zona de gravitație a Federației Ruse, pentru independența de facto a R. Moldova. De aceea, rezultatele alegerilor vor depinde în cel mai direct mod și de evoluția războiului ruso-ucrainean. Dacă Ucraina va rezista în fața agresiunii ruse, Rusia nu are cum câștiga nici în R. Moldova, căci moldovenii sunt nu numai nostalgici, ci și oportuniști, conjuncturiști înnăscuți. Ajutând Ucraina, Occidentul „prinde doi iepuri”, salvează și democrația din R. Moldova.
Republica Moldova are nevoie de o perspectivă clară de aderare la UE, a declarat premierul Iurie Leancă, într-un interviu preluat de Ziarul Național. El a atras atenția că lipsa acestei perspective poate genera instabilitate și este folosită ca un argument în favoarea Uniunii Vamale. Premierul Iurie Leancă a mai afirmat că autoritățile de la Chișinău sunt „preocupate” în legătură cu eventuale măsuri de retorsiune din partea Rusiei, în condițiile în care R. Moldova se pregătește să semneze la 27 iunie Acordul de Asociere cu UE.