Regizorul Mihai Fusu: Ajuns la jubileul său, Teatrul Național „Mihai Eminescu” merită să aibă un repertoriu variat, modern, cu aplicarea celor mai noi tehnologii! (AUDIO)

  • 04 Mai 2021 11:58
0%
00:00:00
00:00:00

Regizorul Mihai Fusu, alături de echipa sa, - scenografa Irina Gurin, compozitorul Valentin Strișcov, videastul Vlad Adajuc și alții, ne invită azi, 4 mai, la premiera Stricere - un spectacol-experiment. Montat pe scena sălii-studio "Valeriu Cupcea", a Teatrului Național „M. Eminescu”, în spectacol sunt combinate arta filmului, sunetului, videoart-ul, instalația, etc..

Spectatorii care vor intra, în cuplu, în diferite încăperi, vor retrăi, alături de actori, propriile sentimente de dragoste, incertitudine, tristețe. Își vor pune întrebări importante și vor căuta răspunsuri, realitatea virtuală fiind în contact cu gândurile și sentimentele lor.

În acest an, jubiliar pentru Teatrul „Mihai Eminescu”, e simbolic faptul că la TNME se folosesc modalități noi de exprimare, a menționat regizorul Mihai Fusu. El menționează că ideea spectacolului a apărut la începutul perioadei de închidere (lockdown), când a vizionat multe filme ale regizorilor italieni, francezi, americani, despre problemele relației în cuplu. Răspunzând la una din întrebările pe care și-o adresează eroii spectacolului Stricere, Mihai Fusu susține că sinceritatea se află la baza comunicării umane:

"Cred că într-un cuplu e nevoie de respect și e nevoie de multă înțelegere și, da, e nevoie de sinceritate! Fără îndoială. Pur și simplu trebuie găsită maniera de a spune. Poate uneori unii oameni confundă un caracter tăios, sau brutalitatea, intoleranța, cu sinceritatea. Cred că e o întrebare valabilă pentru multe cupluri...", a menționat Mihai Fusu.

Asistând la avanpremieră, reporterul Radio Chișinău, Alina Rusu, a solicitat opinia unor spectatori despre noul spectacol. Julieta Ardovan consideră că ultimul an a fost unul stresant pentru multe cupluri, familii, unele din ele chiar s-au destrămat, iar spectacolul este un bun prilej de meditație și, de ce nu, o terapie:

"E ca un strigăt pentru relația de cuplu post-epidemie, sau din perioada pandemică. Cel puțin așa l-am perceput eu...Pentru că și noi avem prieteni care au divorțat în perioada aceasta. Cuplul și așa este supus multor crize, sau crizuțe, care se adună de-a lungul timpului...Poate sunt prea tânără și n-am avut posibilitatea să trec prin toate situațiile descrise în spectacol. Dar oricum a fost util să observ relația unor oameni în situații diferite.", afirmă Julieta Ardovan.

După cum menționează criticul de teatru, Larisa Turea, ”Stricere” simbolizează cheița spre labirintul relațiilor umane, fiind un cuvânt compus din alte două – Strigăt și Tăcere: "După cum din strigăte și tăceri se creează o relație intimă de cuplu: strigăte de bucurie și extaz, de disperare, de ajutor sau de revoltă, ca și tăcerile care pot fi de fericire și tihnă sufletească, dar și de mânie absolută, prevestitoare de furtună și despărțire… sau de multiple alte stări și sentimente umane. Stricere este o cheiță de la labirintul relațiilor umane, labirint unde ni se propune să-l înțelegem pe celălalt, o invitație la dialog".

Premiera spectacolului imersiv, Stricere, va avea loc pe 4 si 5 mai, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Un interviu cu regizorul Mihai Fusu, realizat de Alina Rusu și alte opinii, le puteți audia în fisierul audio atașat mai sus.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău