Regimul de la Tiraspol continuă să ceară fortificarea punctului consular mobil al Federației Ruse ce activează ilegal în regiunea transnistreană ( Revista Presei )

  • 20 Iulie 2022 09:45
Regimul de la Tiraspol continuă să ceară fortificarea punctului consular mobil al Federației Ruse ce activează ilegal în regiunea transnistreană ( Revista Presei )

Revista presei din 20 iulie 2022

Portalul Zona de Securitate scrie că „regimul de la Tiraspol continuă să ceară fortificarea punctului consular mobil al Federației Ruse ce activează ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În timpul întrevederii dintre Vadim Krasnoselski cu reprezentantul special al Rusiei în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană Vitalii Treapițîn, a fost discutat din nou acest subiect, la fel ca la întâlnirea de pe 13 iulie cu ambasadorul rus la Chișinău Oleg Vasnețov. Liderul separatist afirmă că peste 220.000 de locuitori ai regiunii transnistrene au primit până acum pașapoarte rusești, iar alți 60.000 ar sta la coadă după cetățenia rusă. La punctul consular mobil ar activa un singur funcționar rus, dorința Tiraspolului e ca să activeze un număr mai mare de persoane pentru ca procesul să meargă mai rapid. Plângerile Tiraspolului ar fost auzite de președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, ce a cerut Ministerului de Externe de la Moscova să soluționeze problema pașapoartelor rusești pentru locuitorii regiunii separatiste, observă jurnaliștii de la Zona de Securitate. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene consideră inacceptabile declarațiile unor deputați ruși privind intențiile de a consolida capacitățile așa-numitului punct consular mobil de la Tiraspol care activează fără acordul autorităților moldovenești. Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea consideră că mesajul de critică din partea lui Krasnoselski privind problema pașapoartelor nu-i aparține și ar fi o pregătire pentru o viitoare campanie despre pretinsele încălcări ale drepturilor rușilor, prin refuzul autorităților constituționale de a accepta creșterea statelor de personal ale ambasadei ruse. „Știm deja cu ce instrumente își apără rușii cetățenii. Nu că ar trebui să intrăm în panică, dar dincolo de îndemnuri la vigilență, chiar este momentul în care trebuie să analizăm critic lucrurile și să vedem acțiuni pentru asigurarea, cel puțin, a securității moldovenești,” a comentat fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea.

Nemulțumirea justificată a populației ar putea fi exploatată în scopuri diversioniste, titrează agenția IPN, care concluzionează opiniile unor experți și comentatori politici, exprimate la TVR. Ei atenționează că propaganda rusă ia amploare în Republica Moldova, fenomen care s-ar putea intensifica odată cu evoluțiile militare din Ucraina. Expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că acțiunile timide ale oamenilor legii în raport cu fostul președinte Igor Dodon sunt de neconceput, după ce fostului șef al statului i s-au adus acuzații extrem de grave: trădare de patrie, finanțarea ilegală a partidului de către o grupare criminală, corupere pasivă și îmbogățire ilicită. „Igor Dodon este un politician pro-Kremlin declarat, niciodată nu a ascuns acest lucru, este un adversar convins al Occidentului, al României și intereselor naționale. Ceea ce a spus Dodon în ultimul interviu este aceeași retorică a grupurilor pro-rusești. Sunt grupuri care au primit, probabil, bani din partea Federației Ruse, iar la baza acestei relații bune cu Rusia stau finanțările ilicite din off-shore-uri, a atenționat expertul, la TVR Moldova.

În același timp, comentatorul politic Nicolae Negru spune că, deși a intrat în vigoare legea privind securizarea spațiului informațional care prevede interzicerea știrilor și emisiunilor de dezbateri din Rusia, propaganda rusă este puternic resimțită în Republica Moldova. „Propaganda rusă are diferite căi de pătrundere în Republica Moldova. PSRM și Igor Dodon dispun, în continuare, de un imperiu mediatic, Ilan Șor – la fel. Am impresia că holdingurile lor mediatice sunt mai mari decât presa independentă. Pericolul pentru Republica Moldova este dublu acum, avem un război în Ucraina de soarta căruia depindem și noi. Din cauza războiului avem o inflație majoră și o nemulțumire justificată a populației. Această nemulțumire poate fi exploatată împotriva Republicii Moldova, în scopuri diversioniste. Dacă SIS și alte structuri ale statului nu-și fac datoria, pericolele cresc exponențial”, a atenționat comentatorul politic Nicolae Negru.

Ziarul Național reține declarațiile procurorului Iarmaliuc, cu noi DEZVĂLUIRI despre dosarul în care e vizat Dodon. Doi dintre COMPLICII acestuia au FUGIT din R. Moldova. Grație JUDECĂTORULUI de instrucție, ex-președintele transmite și acum mesaje unor martori implicați în cauza penală, titrează publicația. Cel puțin doi dintre complicii vizați în dosarul penal pornit pe numele socialistului Igor Dodon au fugit din R. Moldova, după ce fostul președinte a fost reținut și plasat în arest la domiciliu, a declarat procurorul anticorupție Petru Iarmaliuc la TVR. Procurorul a precizat că acuzatorii de stat solicită în instanță stabilirea unor noi restricții în privința lui Dodon. Mai exact, procurorul susține că prin participarea lui Dodon la diverse emisiuni televizate s-ar încerca săvârșirea unor acțiuni de natură să împiedice aflarea adevărului.

Procurorul Petru Iarmaliuc, responsabil de dosarele lui Igor Dodon, a mai declarat marți seară în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova că este hotărât să aplice legea pe mai departe în acest dosar de rezonanță și că nu se va lăsa intimidat de tacticile fostului președinte socialist. Potrivit surselor Anticorupție.md, procurorul ar fi fost filat de persoane apropiate socialiștilor înainte de descinderile la Igor Dodon pe 24 mai. Igor Dodon a încercat în repetate rânduri să aplice presiuni publice asupra procurorului Iarmaliuc prin intimidări verbale, numindu-l pe acesta „băiețel” și victimizându-se că a așteptat de mai multe ori în fața biroului său de la Procuratură, scrie Anticorupție.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău