Referendumul trece la limită după un scrutin la care Maia Sandu acuză Șor și Rusia că au cumpărat 300 mii de voturi (Revista presei)

  • 21 Octombrie 09:00
Referendumul trece la limită după un scrutin la care Maia Sandu acuză Șor și Rusia că au cumpărat 300 mii de voturi (Revista presei)

Datele actualizate de Comisia Electorală Centrală arată că voturile „DA” la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană prevalează în fața celor negative, titrează Europa Liberă. Referendumul trece la limită după un scrutin la care Maia Sandu acuză Șor și Rusia că au cumpărat 300 mii de voturi, scrie Deschide.md. Referendumul constituțional privind integrarea R. Moldova în UE balansează pe marginea prăpastiei între taberele ”DA” și ”NU” după numărarea a 98% din procesele-verbale.

Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale cu circa 42%; Se va bate în turul II cu Alexandr Stoianoglo, notează Jurnal.md. Maia Sandu este învingătoarea primului tur al alegerilor prezidențiale, arată rezultatele după procesarea a 98 la sută din procesele verbale. Șefa statului a obținut un scor de peste 41,86 la sută, mai mult decât în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2020, când acumulase 36%. Peste două săptămâni, Maia Sandu se va bate în turul doi cu Alexandr Stoianoglo care a câștigat 26 la sută din voturi.

În ziua tăcerii, rețeaua lui Șor le-a transmis „activiștilor” și „simpatizanților” pe cine să voteze la prezidențiale. Potrivit surselor ZdG din interiorul rețelei controlate de Ilan Șor și Blocul „Victorie” (Pobeda), sâmbătă, 19 octombrie, în ziua tăcerii, când este interzisă campania electorală, „activiștii” lui Șor au primit mesaje în care au fost informați pe cine trebuie să voteze. „Activiștii” fie au primit mesaje, fie au fost sunați de șefii de sectoare, fiind somați să-i informeze și pe „simpatizanți” referitor la candidatul care trebuie votat. Oamenii au fost îndemnați să voteze pentru candidați diferiți. Printre ei se numără și Victoria Furtună, care s-a înregistrat în calitate de candidată independentă. „Toți trebuie să voteze pentru Victoria Furtună. Acesta e ultimul mesaj pe care l-am primit, e ultima instrucțiune”, i-a spus o șefă de sector unui așa-numit „activist” din cadrul acestei rețele. Un alt „activist” a transmis „simpatizanților” că, în cazul în care Victoria Furtună este scoasă din cursa electorală, candidatul de rezervă este Vasile Tarlev, care candidează din partea Partidului „Viitorul Moldovei”. Potrivit altor surse, cei din rețea ar fi fost îndemnați să o voteze fie pe Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidată independentă, fie pe Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor, scrie Ziarul de Gardă.

Veridica atrage atenția la cele mai frecvente narațiuni false despre integrarea europeană a Republicii Moldova. UE condiționează aderarea Republicii Moldova de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex; dacă va adera la UE, va deveni destinația migranților din Orient; își va pierde statalitatea; va fi anexată la România; va fi nevoită să adere la NATO - sunt doar câteva dintre narațiunile false și dezinformările promovate de propaganda rusă, dar și de politicieni de la Chișinău, în încercarea de a menține și aprofunda euroscepticismul, în special în rândurile unui public țintă mai vulnerabil în fața fake-news-urilor și dezinformării, cum ar fi minoritățile etnice vorbitoare de limba rusă și enoriașii evlavioși ai Mitropoliei Moldovei, subordonate Patriarhiei Ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Tue
13
Wed
13
Thu
12
Fri
11
Sat
11
Arhivă Radio Chișinău