Războiul din Ucraina oferă Chișinăului șansa de a sufoca economic regimul separatist (Revista presei)

  • 10 Noiembrie 2022 09:50
Războiul din Ucraina oferă Chișinăului șansa de a sufoca economic regimul separatist (Revista presei)

Ziarul Național reține argumentele aduse de ministrul Justiției pentru scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii. „PĂCATELE” formațiunii lui Șor sunt descrise pe 50 de pagini: „Cârcotașii iubitorii de bani din sacoșe „Hugo Boss” să citească atent sesizarea”, titrează publicația.

Potrivit lui Litvinenco, Partidul „ȘOR” a fost creat de oligarhi și pentru oligarhi. „Scopul lui din start a fost să discrediteze ideea de democrație și să mimeze sprijinul popular. Partidul „ȘOR” a fost conceput să devină o filială sau un instrument politic al unui grup criminal organizat, implicat în „furtul miliardului”. Născut din corupție, a continuat prin coruperea obraznică a cetățenilor cu scopul de a submina democrația în R. Moldova. Însă R. Moldova este, totuși, cu toate dificultățile și provocările din trecut și din prezent, un stat democratic. Iar subminarea democrației nu a fost și nu va fi admisă”, a punctat Litvinenco. Ziarul Național notează că, înainte de a solicita Guvernului aprobarea sesizării Curții Constituționale, au fost sparte canalele de Telegram ale Președinției și vicepremierului Andrei Spînu. Hackerii au publicat materiale compromițătoare despre activitatea lui Sergiu Litvinenco. Ultimul a calificat drept falsuri informațiile distribuite în spațiul public de unele canale de Telegram prorusești, dar și de fostul premier Ion Chicu.

Ziarul de Gardă reține reacțiile după ce au fost sparte conturile președintei Maia Sandu și ale vicepremierului Andrei Spânu, de pe care au fost publicate mai multe conversații atribuite ministrului Justiției. Deputatul PAS Dan Perciun a spus într-o postare pe Facebook că miza atacului cibernetic este „subminarea încrederii în guvernare și deturnarea atenției publice de la finanțarea ilegală a lui Șor și recentele revelații privind ajutorul FSB pentru Ceban, Dodon și PSRM”. „Dacă mai sunt unii care încă n-au înțeles că R. Moldova e în plin război hibrid cu rușii, oligarhatul și marii corupți locali e momentul să se trezească. Șor, Dodon, Ceban, Chicu, Platon, Plahotniuc, Cavcaliuc fac parte din același grup de interese care urmăresc destabilizarea situației în interesul Rusiei și a beneficiului financiar și politic propriu. S-au unit toți fugarii, corupții și trădătorii pentru a crea haos și a-și avansa agenda de subjugare a țării. Atacul cibernetic și informațional de azi e încă o dovadă că resurse au multe, banii și expertiza nu sunt o problemă. Miza este subminarea încrederii în guvernare și deturnarea atenției publice de la finanțarea ilegală a lui Șor și recentele revelații privind ajutorul FSB pentru Ceban, Dodon și PSRM”, a scris deputatul. De asemenea, fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. El a confirmat veridicitatea discuțiilor care ar fi avut loc cu actualul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, și care ar fi fost scurse în spațiul public. Și fostul director al Inspectoratului Național de Probațiune (INP) Andrei Iavorschi a scris într-o postare pe Facebook  că mesajele și comunicarea cu ministrul Justiției e veridică, notează Ziarul de Gardă.  

Războiul din Ucraina oferă Chișinăului șansa de a sufoca economic regimul separatist, scrie DW. Din 1 noiembrie, Centrala de la Cuciurgan, subordonată regimului separatist de la Tiraspol, nu mai livrează spre Chișinău nici un kilowatt de energie electrică. Pierderea pârghiilor de șantaj energetic asupra Chișinăului irită regimul pro-rus de la Tiraspol, care s-a plâns lui Putin că Chișinăul nu livrează în Transnistria suficient gaz, iar din această cauză economia transnistreană a ajuns în colaps și există riscul unei „catastrofe umanitare”. Situația în care s-a pomenit energetic Transnistria în prag de iarnă este percepută de către unii analiști politici de la Chișinău drept oportunitate pentru Moldova de a sugruma economic acea „gaură neagră”. Războiul din Ucraina, care aproape a izolat enclava separatistă pro-rusă din stânga Nistrului, a evidențiat aceste pârghii despre care Chișinăul nici nu discuta până acum. Pe de altă parte, vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că Moldova și Transnistria sunt „în aceeași barcă” și cere ca nimeni să nu o dezechilibreze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău