RAPORT: Reforma în justiție, lentă și netransparentă

  • 23 Mai 2013 15:00
RAPORT: Reforma în justiție, lentă și netransparentă

Reforma în sectorul justiției se desfășoară lent, netransparent și cu superficialitate, consideră reprezentanții societății civile care au monitorizat acțiunile desfășurate în acest sens de către autorități.

Un raport de monitorizare, realizat de Asociația Promo Lex și Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, a fost făcut public joi, 23 mai. 

Raportul cuprinde rezultatele monitorizării activităților din primul trimestrul al anului 2013 și restanțele acumulate de anul trecut. Acesta arată că acțiunile ce urmează să fie efectuate sunt formulate echivoc, fără o specificare concretă a modului cum urmează să fie implementate. De asemenea, o serie de studii care trebuie să stea la baza unor modficări legislative, au fost efectuate cu întârziere sau nu au fost efectuate deloc.

Directorul de programe al Asociației Promo Lex, Alexandru Postică, a menționat că responsabili de elaborarea acestora sunt, de obicei funcționarii, care nu au suficientă expertiză în acest sens. Totodată, atât societatea civilă, cât și reprezentanții Academiei de Științe nu sunt solicitați să își aducă contribuția.

În procesul de reformare a instituțiilor de drept au fost înregistrate și o serie de restanțe, care țin atât de elaborarea unor studii, cât și de implementarea modificărilor adoptate la legislație, a subliniat președintele Asociație pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Olesea Stamate.

Strategia de reformare a justiției a fost adoptată de Parlament la sfârșitul anului 2011 și prevede modificări structurale în activitatea celor mai importante instituții de drept, precum și consolidarea indepenedenței și integrității acestora, până ăn 2016. Deocamdată, a fost creată Agenția Națională de Integritate, au fost instituite colegiile specializate în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care conferă mai multă transparență activității acestuia și a fost inițiată reforma Ministerului de Interne. Uniunea Europeană a anunțat că va oferi 60 de milioane de euro Republicii Moldova, pentru efectuarea reformei în justiție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău