Armata Republicii Moldova, puțin pregătită pentru a respinge un atac al Rusiei (Revista presei)

  • 24 Mai 2022 09:36
Armata Republicii Moldova, puțin pregătită pentru a respinge un atac al Rusiei (Revista presei)

Percheziții la fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon, titrează ZDG. Fostul lider al PSRM este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Conform surselor ZdG, percheziții au loc la Sadova, la casa părintească, la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Igor Dodon este președinte.

Armata Republicii Moldova, puțin pregătită pentru a respinge un atac al Rusiei, scrie Verdica.  Timp de 30 de ani, toate guvernările au lăsat dotarea și instruirea armatei în subsolul preocupărilor. Potrivit Veridica, dacă în unele cazuri acest lucru se poate pune în seama lipsei de viziune și de bani, au fost și guvernări care au lăsat deliberat armata într-o stare precară, mergând pe o narațiune des întâlnită la propaganda rusă de la Chișinău, conform căreia Republica Moldova nu are nevoie de armată și că în 30 de ani „nimeni nu a atacat Republica Moldova”.  Din cauza războiului din Ucraina, acum   lucrurile stau puțin altfel. La finele lunii trecute, de Ziua Armatei, președintele Maia Sandu a declarat că Republica Moldova va investi mai mult în armată, chiar dacă este un stat neutru.  Veridica a stat de vorbă cu o serie de analiști și experți pe probleme de securitate și apărare cu scopul de a afla cum ar putea să facă față Republica Moldova în cazul unei ipotetice confruntări – directe sau prin proxy – cu Rusia.

În afară de proiectul modernizării, cu ecartament european, a căii ferate Chișinău-Ungheni, președinta Maia Sandu a obținut la Paris promisiunea că Franța va sprijini Republica Moldova în demersul de a i se oferi perspectiva aderării la UE, observă Nicolae Negru în Ziarul Național. La rândul său, Maia Sandu și-a exprimat acordul ca Republica Moldova să adere între timp, până va deveni membră UE, la Comunitatea politică europeană, încă neconstituită, doar promovată de președintele francez Emmanuel Macron, care crede că astfel procesul integrării europene va fi grăbit, nu întârziat. Cum se va raporta statutul de candidat la cel de membru al Comunității politice, cum vor interacționa UE și viitoarea Comunitate, având un singur centru, aceasta mai urmează a fi stabilit, iar în opinia lui Nicolae Negru, lucrurile par să se complice, în loc să se simplifice. Ziaristului îi sare în ochi asemănarea între Comunitatea Politică Europeană și Parteneriatul Estic, care nu oferea șansa intrării în UE, pentru a nu supăra Rusia.

Chișinăul trebuie să se asigure că intrarea în Comunitatea politică europeană nu este o cursă, că nu avem în față Parteneriatul Estic 2, conchide Ziarul Național.

Mold-Street se întreabă dacă rămânem la cheremul Gazprom? România nu va putea să asigure nici consumul său intern, susține publicația. Situația privind asigurarea cu gaze din România e mult mai rea decât cred oamenii, afirmă cotidianul Ziarul Financiar.ro. România trebuie să consume intern 100% din gazul din Marea Neagră pentru a-și acoperi cererea în 2030. Potrivit unei analize a Ziarului Financiar de la București, amânarea pentru o perioadă nepermis de mare a proiectelor de explorare și producție de gaz din Marea Neagră pune România într-o situație greu de imaginat.

Rise Moldova publică o investigație despre DEPLASĂRILE „AFRICANE” ȘI CONEXIUNILE CU OLIGARHI RUȘI ALE MOLDOVEANULUI DIN „LISTA NEAGRĂ” A SUA.  Aparent un anonim, Alexandr Okulov – primul businessman moldovean sancționat de SUA pe fundalul atacului Federației Ruse asupra Ucrainei – are o istorie ciudată pe alocuri, scrie Rise. Originar din satul Răuțel, raionul Fălești, el a ajuns să dețină companii în Republica Moldova, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite și Federația Rusă, dar și o rețea globală de distribuție de tehnică și echipamente militare.RISE Moldova a reconstituit o parte din povestea lui Alexandr Okulov, cel pe care autoritățile americane îl prezintă parte dintr-o „rețea de influență malignă condusă de oligarhul rus Konstantin Malofeev”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău