R. Moldova, următoarea țintă a lui Putin. „Cum va reacționa Occidentul la această amenințare care va determina nu doar soarta R. Moldova, ci și securitatea Europei” (Revista presei)

  • 30 Decembrie 2024 09:41
R. Moldova, următoarea țintă a lui Putin. „Cum va reacționa Occidentul la această amenințare care va determina nu doar soarta R. Moldova, ci și securitatea Europei” (Revista presei)

Presa de la Chișinău scrie despre Gazprom care va sista complet livrările de gaze naturale către Republica Moldova, dar și despre cum va reacționa Occidentul la această amenințare care va determina nu doar soarta R. Moldova, ci și securitatea Europei.

Gazprom oprește livrările de gaze către R. Moldova. „Rusia folosește energia ca armă politică”, a reacționat Chișinăul. Europa Liberă informează că Gazprom a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2025, va sista complet livrările de gaze naturale către Republica Moldova, invocând „neachitarea sistematică a datoriilor” de către compania-fiică Moldovagaz și „abateri esențiale de la prevederile contractuale”. Șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus și el că livrările vor fi sistate și a precizat că, încă din decembrie 2022, întreg volumul de gaze furnizat de Gazprom era destinat exclusiv regiunii transnistrene. Cantitățile necesare locuitorilor din dreapta Nistrului au fost cumpărate de pe piețele regionale și europene, iar stocurile existente sunt suficiente pentru a acoperi consumul până în martie 2025. Premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazprom, calificând-o drept „o tactică opresivă”, prin care Rusia „folosește energia ca armă politică”. „Transformarea locuitorilor din regiunea transnistreană în ostatici și încercarea de a șantaja Republica Moldova prin pretenții financiare nejustificate sunt inacceptabile. Auditul internațional a invalidat aceste datorii, iar guvernul nostru nu le recunoaște”, a declarat Recean.

Ultimul „cartuș” al lui Putin contra Moldovei. Într-o analiză pentru DW, jurnalistul Vitalie Călugăreanu observă că fără gaz livrat gratis, de care depinde 95% din așa-numita „economie transnistreană”, fără viramentele de la Uzina Metalurgică din Râbnița și fără banii achitați pentru energie de către consumatorii de pe malul drept al Nistrului (Chișinău), Transnistria nu are nicio șansă de supraviețuire. Acum situația s-a inversat. Rusia, neavând alte pârghii prin care să mai șantajeze Chișinăul, a decis să lase Transnistria în frig, inclusiv pe militarii săi dislocați ilegal în stânga Nistrului, pentru a copleși economic Republica Moldova. Numai că, de data aceasta, Chișinăul are un plan – nu-și va mai asuma costuri fără să obțină în schimb declanșarea mecanismelor politice de reintegrare a țării. Iar pentru gazul consumat în stânga Nistrului (Transnistria), vor achita cei din stânga Nistrului (ceea ce nu au mai făcut în ultimii 35 de ani). Fără gaz rusesc și fără susținerea Chișinăului, visteria separatistă se va goli în aproximativ o lună. Autorul mai scrie că prin decizia de a sista livrările de gaze către Moldova (pentru regiunea transnistreană), „Gazprom” transformă compania sa fiică „Moldova-Gaz” într-o firmă inutilă. Concernul rus deține pachetul majoritar de 51% din acțiuni în această companie, Guvernul de la Chișinău are 35,3%, iar alte 13,4% sunt deținute de Tiraspol. Pentru a se asigura că Rusia nu va folosi această companie pentru a șantaja energetic Republica Moldova, Guvernul de la Chișinău a creat o altă companie 100% de stat „Energocom” (care operează deja pe burse), care poate prelua integral atribuțiile „Moldova-Gaz” în orice moment, punctează autorul.

Rusia a folosit energia ca armă în toată Europa. Prin aceasta, Kremlinul arată că este un partener lipsit de credibilitate, a declarat senatorul american, Chris Coons, într-un dialog cu jurnaliștii de la Chișinău, publicat pe Deschide.md. Comentând anunțul Gazpromului privind suspendarea exporturilor de gaz către Republica Moldova, oficialul american a spus că e o ocazie pentru țara noastră să dovedească faptul că nu va tolera ingerințele Rusiei în afacerile sale interne. „În toată Europa, Rusia a folosit energia ca armă în ultimii doi ani. De Crăciun, Rusia a lansat atacuri asupra infrastructurii energetice ucrainene pentru a încerca să continue atacurile asupra civililor și economiei ucrainene. Faptul că Gazprom a anunțat că oprește gazul către Moldova este doar o încercare de a influența economia și politica Moldovei, și nu într-un mod pozitiv, consideră Chris Coons. Oficialul american s-a referit și la dronele rusești, care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. R. Moldova are nevoie de întărirea capacităților de apărare, iar Statele Unite oferă sprijin în acest sens, a remarcat oficialul. Moldova merită să aibă capacitatea de a avea radare moderne care să identifice ce se întâmplă, și capacitatea de autoapărare, a spus el. În contextul parlamentarelor de anul viitor, Coons a conturat o alegere clară pentru cetățeni. „În măsura în care Gazprom și Rusia încearcă să tragă Moldova înapoi, alegerea pentru poporul moldovean la parlamentarele de anul viitor este simplă. Doriți să vă întoarceți în trecut, să fiți mai aproape de Rusia, un partener nesigur care a fost destul de agresiv în această regiune? Sau doriți să alegeți un viitor cu o economie mai modernă, mai multe oportunități economice, mai multă securitate energetică și să vedeți cum veniturile cresc și oamenii se întorc în Moldova, pentru că oportunitățile de aici sunt mai mari? Cred că aceasta este o alegere clară și simplă”, a comentat Coons.

Moldova, următoarea ȚINTĂ a lui Putin. „Cum va reacționa Occidentul la această amenințare care va determina nu doar soarta R. Moldova, ci și securitatea Europei”, scrie Ziarul Național, care preia o analiză Kyiv Post. Strategia Kremlinului pentru a-și recăpăta dominația nu este un secret: destabilizarea Europei și a NATO pentru a le paraliza. În acest mod, Rusia poate să constrângă și să controleze statele care se tem de haos, scrie Orhan Dragas, expert sârb în securitate și relații internaționale, fondatorul Institutului Internațional de Securitate din Belgrad. Pe măsură ce Kremlinul recurge din nou la tactici de tip „steag fals”, de data aceasta în Transnistria, este clar că Moscova nu are intenția de a renunța la strategia sa ofensivă de destabilizare a Europei. Scopul este clar: crearea unui front suplimentar, slăbirea sprijinului occidental pentru Ucraina și restaurarea influenței rusești prin haos și destabilizare. R. Moldova este următoarea țintă pe lista lui Vladimir Putin. Așa cum a făcut de multe ori înainte, Rusia a construit cu grijă acuzațiile de „agresiune moldovenească” asupra Transnistriei. Aceste acuzații nu sunt doar dezinformare, ci sunt ”preludiul” unui plan de destabilizare care ar putea escalada într-o intervenție militară. Kremlinul a „luminat” deja acest drum: va organiza incidente, va acuza R. Moldova și apoi va interveni militar sub masca protejării „poporului rus” și a „intereselor păcii”. Nu este o ipoteză – este un scenariu încercat și testat în Ucraina, Georgia și în alte părți ale spațiului post-sovietic, amintește autorul, care atenționează că pentru R. Moldova, acesta este un moment existențial. Pentru Kremlin, R. Moldova face parte dintr-o strategie mai largă. Pentru Occident, acesta este momentul adevărului. Fie vor dovedi că sunt gata să apere valorile europene, fie vor deschide ușa unei noi ere a expansionismului rus. De data aceasta, nu mai există loc de greșeli, conchide expertul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
-0
Mon
2
Tue
5
Wed
8
Thu
7
Arhivă Radio Chișinău