R. Moldova - „Fabrica de creieri” pentru întreaga lume (REVISTA)

  • 21 Iulie 2016 10:03
R. Moldova - „Fabrica de creieri” pentru întreaga lume (REVISTA)

Revista presei din 21 iulie 2016

R. Moldova, la 25 de ani de Independență, este o țară divizată, titrează agenția IPN într-un nou articol din ciclul dedicat zilei independenței. Directorul Asociației pentru drepturile omului Promo-LEX, Ion Manole, compară Independența Republicii Moldova  cu un dar care nu a fost apreciat la justa sa valoare. După 25 de ani de Independență, Republica Moldova este o țară divizată teritorial și social. Jumătate din populație este cu orientări pro-vestice și cealaltă  cu orientări pro-estice. Acest lucru nu poate ajuta nici la rezolvarea problemei transnistrene. Ion Manole susține că am avut șansa unică de a ne apropia de UE, dar care se pare că aceasta se ruinează. Totodată, el le reproșează cetățenilor că au avut prea multă încredere în politicieni fără a le cere socoteala, fără a cere pedepsirea celor care se fac vinovați de anumite situații. Celor de la guvernare le reproșează că s-au gândit mai mult la buzunarul propriu, la interesele de grup și personale, nu la cele naționale și la cetățenii acestei țări.

Portalul economic Mold-street analizează cât pierde Republica Moldova din ”exportul de creieri”. Un raport al Fondului Monetar Internațional relevă că R. Moldova este unul dintre cei mai mari exportatori de resursă umană în Rusia, Italia și Portugalia. Diaspora moldovenească din Rusia este echivalentă cu aproximativ 14% din populația R. Moldova. Emigrarea este privită de FMI inclusiv ca una din cauzele perpetuării corupției în politică.

Prognozele SUMBRE ale unui diplomat american din R. Moldova despre securitatea în regiune, titrează Ziarul Național. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în R. Moldova, Julie Stufft, avertizează că „deși amenințările potențiale din regiune nu au fost niciodată directe, a devenit evident că problemele de securitate în viitor vor fi mult mai complexe, iar cooperarea regională va fi un factor cheie în abordarea acestor provocări”.

Atenție la Rusia, titrează și Evenimentul Zilei, avertizând că lucrurile se precipită în jurul bazinului Mării Negre, iar zăngănitul armelor devine tot mai ascuțit. În Ucraina vecină armistițiul începe să fie violat tot mai des, iar luptele dintre forțele guvernamentale de la Kiev și rebelii pro-ruși se intensifică în fiecare zi. Dacă ar fi să ne uităm peste Nistru, lucrurile nu sunt deloc liniștite nici aici... Separatiștii transnistreni și-au reluat retorică despre „blocada economică”, corturile de recrutări ale armatei ruse sunt tot mai prezente. Totodată, autorul atenționează că cireașa de pe tort în actualul climat internațional este situația din Turcia, unde Erdogan pare să fi trecut de barierele democrației și este pe cale să se încoroneze drept un nou sultan îmbătat de puterea absolută. Pe lângă situația internă, Erdogan vorbește de o nouă alianță regională a Turciei cu Rusia și Iran, două forțele ostile Occidentului. O alianță între cele două țări la Marea Neagră și posibila ieșire a Turciei din NATO nu va însemna decât o creștere a influenței Rusiei în regiune. Într-un astfel de climat, R. Moldova nu este tocmai sigură, înconjurată de forța militară a Rusiei. De aceea, Chișinăul trebuie să fie pregătit de scenarii mai puțin favorabile și să cântărească bine situația din vecinătăți, scrie Evenimentul Zilei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
2,74
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
5
Sun
7
Mon
7
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău