Protestele din România, în presa internațională

  • 27 Noiembrie 2017 10:06
Protestele din România, în presa internațională

Presa internațională nu a rămas nici de data aceasta indiferentă la protestele din România față de proiectele de modificare a legilor justiției. Principalele agenții de știri au relatări despre nemulțumirile care i-au scos pe români în stradă, transmite Digi24.

Zeci de mii de români s-au strâns la București și în alte orașe din România, duminică, pentru a protesta față de aceste modificări, anunță agenția Reuters. „Hoții, Hoții”, au strigat protestatarii în fața sediului Guvernului, 30.000 de persoane adunându-se în București, iar circa 20.000 în alte 70 de orașe, notează sursa citată.

Și Associated Press scrie despre protestele de la București și din majoritatea marilor orașe din România. „Protestatarii, care au avut un mic conflict cu forțele de ordine, au numit partidul de guvernământ ciuma roșie, mii de persoane adunându-se pe stradă la Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Sibiu și Constanța", a precizat agenția.

AP a intervievat-o pe Anca Preoteasa, în vârstă de 28 de ani, care lucrează în vânzări. Ea acuză guvernul că vrea să preia controlul asupra sistemului de justiție pentru a-și rezolva problemele legale. „Dar nu vom accepta asta”, a dat asigurări protestatara.  Știrea este preluată și de The Washington Post.

Și AFP și Belga au transmis informații despre manifestațiile din România, unde mii de persoane au manifestat împotriva guvernului de stânga, acuzat că se opune luptei anticorupție, scrie News.ro.

Russia Today, instituție de presă apropiată puterii de la Kremlin, informează, fără a difuza și imagini, despre protestul din România, la care spune că au participat „mii” de persoane, care au strigat „Hoții, hoții” și „PSD - ciuma roșie”, nemulțumite de planul de a modifica legile justiției. Russia Today menționează că alianța guvernamentală condusă de PSD se bucură de o largă majoritate în Parlament, iar intențiile sale de modificare a legilor justiției au fost criticate nu numai în țară, dar și de UE, care este îngrijorată că ar putea fi îngreunate eforturile anticorupție.

Euronews prezintă imagini de la protest și estimează la 20.000 numărul protestatarilor din București. Canalul de televiziune amintește că procurorii au investigat în ultimii zece ani sute de oficiali, inclusiv foști prim-miniștri, în cadrul eforturilor anticorupție. Reforma judiciară propusă de putere a fost criticată de Comisia Europeană, diplomați străini și de mii de magistrați, notează Euronews.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău