Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2015. DETALII
-
03 Aprilie 2015 18:36
Cabinetul de miniștri a aprobat vineri, 3 aprilie, proiectul politicii bugetar-fiscale și bugetului de stat pentru anul 2015. Documentele, aprobate cu mai multe luni întârziere, urmează să fie înaintate Parlamentului pentru a fi aprobate.
Ambele documente au fost dezbătute și votate într-o ședință specială de guvern. Potrivit politicii bugetar-fiscale, autoritățile de la Chișinău au în vedere creșterea veniturilor la bugetul național prin majorarea accizelor la combustibil și țigări, precum și din contul anulării mai multor facilități fiscale pentru persoanele juridice.
Totodată a fost introdusă impozitarea oricărui venit obținut în afara teritoriului Republicii Moldova. Documentul prevede și impozitarea indemnizațiilor de concediere, precum și a tuturor formelor de venit obținute de la instituțiile de învățământ, indiferent de forma de proprietate. Ministrul Finanțelor Anatol Arapu.
”Anularea scutirii de impozit pe venit pentru dobânda obținută de la creditele și împrumuturile acordate de către băncile comerciale. Majorarea cotelor accizelor pentru benzină de la 3.500 la 3714 lei, la motorină de la 1.455 lei la 1.544 lei. Gazele lichefiate de la 2.180 la 2.313”, a declarat Anatol Arapu.
Printre propunerile ce se regăsesc în proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul 2015 se numără obligativitatea oricărui agent economic din Republica Moldova de a se înregistra ca plătitor de TVA, și nu la atingerea unei cifre de afaceri de 100 de mii de lei moldovenești, cum este în prezent.
În ceea ce privește proiectul de buget pentru 2015, acesta prevede venituri în sumă de aproximativ 30,3 miliarde de lei și cheltuieli de 34,3 miliarde. Deficitul de aproape 4 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 200 de milioane de euro, ar urma să fie acoperit din privatizări, dar și din împrumuturi externe. Cheltuielile bugetului de stat se majorează în acest an cu aproape 23 la sută comparativ cu 2014.
Cele mai mari cheltuieli sunt de ordin social, potrivit documentului, reprezentând aproximativ 30 la sută din cheltuielile totale. Domeniului educației î-au fost alocate circa 8,5 miliarde de lei, cu aproape 10 la sută mai mult comparativ cu anul trecut, și reprezintă peste 7 la sută din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova. Cheltuielile pentru securitatea națională vor crește cu 400 de milioane de lei, ajungând la aproape 3 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 2,5 procente din PIB. De asemenea sunt prevăzute 180 de milioane de lei pentru acoperirea pierderilor producătorilor moldoveni ca urmare a embargoului impus de Federația Rusă. Pentru acest an la venituri la Bugetul de Stat a fost inclus suportul bugetar venit din parte Uniunii Europene sub formă de granturi în valoare de 2,2 miliarde de lei.
„Donatorii externi vor participa la finanțarea proiectelor investiționale în 2015 cu o cotă d participare de 2,2 miliarde lei: În sectorul rural 11,4 milioane euro, sectorul energetic 10 milioane euro, sectorul justiției 12,75 milioane euro, educația vocațională aproximativ 3 milioane de euro. Din partea Guvernului României va fi primit un grant de 80 de milioane de lei pentru elaborarea proiectului tehnic Ungheni-Chișinău”, a constatat Anatol Arapu.
Ministrul Finanțelor a atras atenția miniștrilor asupra necesității realizării reformelor impuse de partenerii externi, dar și a redresării rapide a situației în sectorul financiar, pentru a debloca finanțările.
”Situația actual din sectorul financiar, și neintroducereaa unor măsuri immediate în vederea redresării situației în acest sector crează riscuri majore de suspenfare a tuturor tranșelor ce urmează a fi disbursate în acest an, precum și inițierea unor noi programe cu partenerii de dezvoltare. Încheierea unui program de colaborare cu Fondul Monetar Internațional este deo importanță majoră pentru asigurarea durabilității bugetului”, a declarat anatol Arapu.
Pentru anul 2015 se estimează atingerea unui PIB în valoare 118,3 miliarde lei. Fluctuația medie a cursului valutar va fi de 19,3 lei pentru un dolar. Totodată, se estimează diminuarea cu 10 la sută, a volumului exporturilor și cu 15 la sută a importurilor. Datoria de stat ar urma să fie de aproximativ 40 miliarde de lei.