Proiectul cultural ”Maluri de Prut-Basarabia Necunoscută”, lansat la Piatra Neamț cu participarea lui Ion Iovcev (VIDEO)

  • 18 Octombrie 2017 15:45
Proiectul cultural ”Maluri de Prut-Basarabia Necunoscută”, lansat la Piatra Neamț cu participarea lui Ion Iovcev (VIDEO)

Sala Bibliotecii Județene ”G.T. Kirileanu” Neamț a fost neîncăpătoare pentru publicul nemțean, de diferite vârste, venit la lansarea proiectului cultural ”Maluri de Prut-Basarabia Necunoscută”, organizat de Radio România Chișinău în parteneriat cu ”Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu”.

Proiectul presupune organizarea unor activități cultural-educative, precum și de documentare și informare, întruniri de tip dezbatere cu invitați speciali din stânga Prutului pe teme precum învățământul în limba română din Transnistria, foametea și deportările din Basarabia, presa și libertatea de exprimare în Republica Moldova, relațiile economice, sociale și culturale dintre cele două maluri de Prut etc.

”Deși trăim la distanțe nu prea mari unii de ceilalți, fiecare dintre noi, cu treburile zilnice uităm de frații noștri aflați atât de aproape. În acest an și anul următor ne propunem să petrecem mai mult timp cu dumnealor, să îi invităm aici, iar prin contribuțiile și intervențiile domniilor lor să cunoaștem mai mult din ceea ce înseamnă soarta Basarabiei” a declarat profesoara Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Primul, din cele opt dialoguri-dezbatere care se vor desfășura în perioada octombrie-decembrie 2017, a fost dedicat școlilor de limbă română din regiunea transnistreană.

Invitatul special al evenimentului de lansare a fost Directorul Liceului ”Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, care a povestit despre soarta colegilor săi, a elevilor și părinților din regiunea transnistreană care de mai bine de 25 de ani luptă la propriu pentru limba română.  

”Vin din stânga Nistrului, de unde e mai greu decât în Chișinău, vin din tranșeele spiritualității românești și am emoții nu pentru că stau în fața dumneavoastră… Emoțiile apar de la faptul că ceea ce am să vă povestesc trece prin inima mea, prin inima noastră, fiindcă le retrăiesc. Eu nu le citesc de pe foaie, eu le scot din sufletul meu. Sunt directorul acestui liceu nu de o zi sau un an. Am 25 de ani împliniți de când stau acolo, în stânga Nistrului și împreună cu bunii mei colegi apăr limba română, suntem acolo Ambasada Limbii Române.”

Amintim că în stânga Nistrului activează opt instituții cu predare în limba română.

Ca urmare a migrației, dar în cea mai mare parte ca urmare a presiunilor constante din partea administrației separatiste de la Tiraspol, în ultimii 10 ani numărul elevilor la aceste instituții a scăzut de la aproximativ 5.000 la mai puțin de 800.

Cea de-a doua dezbatere în cadrul proiectului  ”Maluri de Prut-Basarabia Necunoscută” va avea loc pe 1 noiembrie și va avea ca subiect deportările din Basarabia văzute în urma celor patru expediții în Siberia și Kazahstanul de Nord, conduse de istoricul Octavian Țâcu.

Sponsor al proiectului ”Maluri de Prut-Basarabia Necunoscută”: Centrul Comercial UNIC SAPiatra Neamț.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Fri
2
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău