Proiecte arhitecturale ale viitorului
-
01 Aprilie 2016 12:20
Ne uităm la filme despre viitor cu zgârie-nori incredibili, cu clădiri și apartamente inteligente, în care toate procesele sunt automatizate.
Acestea ni se par ca fiind rodul imaginației scenariștilor și regizorilor, însă arhitecții progresivi au creat deja proiecte, care după aspectul și funcționalitatea lor se situează la granița dintre realitate și domeniul fantasticului. Vă prezentăm câteva dintre aceste proiecte, unele aflate deja in construcție, iar altele care așteaptă să fie realizate, și nu putem decât sperăm că nu doar copiii noștri, ci și noi vom reuși să vedem aceste construcții fabuloase.
Orașul plutitor sau Aequorea
Acesta este un proiect fantezist al arhitectului Vincent Callebaut. Proiectul se intitulează Aequorea, iar realizarea lui este planificată în apele de coastă ale Rio de Janeiro. În opinia autorului, proiectul prevede construirea mai multor orășele plutitoare ecologice, care să funcționeze, în totalitate, independent și să furnizeze populației energie electrică, alimente și apă prin utilizarea și reciclarea deșeurilor. Și, desigur, locuitorii acestor orașe vor avea asigurată vederea la mare și apusuri de soare uimitoare.
Complexul ecologic din Coreea
Creat la inițiativa Institutului Național Ecologic din Coreea de Sud, complexul se întinde pe o suprafață de circa 33.000 de hectare. Acesta va fi un loc unic, iar în serele acestuia urmează să se desfășoare activități de cercetare în domeniul ecologiei. Clădirile complexului au fost construite în așa fel încât condițiile interioare să se modifice singure în funcție condițiile exterioare, fapt ce va permite economisirea resurselor de energie.
Turnul ecologic „The Dragonfly” din New York
Acesta este un alt proiect fantezist al lui Vincent Callebaut. Turnul verde sau grădina verticală, cum i se mai spune, are o înălțime de 700 de metri și urmează să fie contruit pe insula Roosevelt. Este vorba de un complex unic – un sat ultramodern ecologic în mijlocul celei mai mari metropole din lume. În interiorul complexului, conform autorului proiectului, vor exista zone de agrement, sere, precum și ferme pentru producția de lapte și carne. Cu toate acestea, în ciuda caracterului benefic și ecologic, acest proiect nu a obținut, deocamdată, sprijinul locuitorilori orașului, iar realizarea lui se află sub semnul întrebării.
Stațiunea montană din China
Asemănător unui centru spațial din filmele science fiction, complexul „Dawang” va fi finalizat în foarte scurt timp. Construcția înaltă de 170 de metri, care se întinde peste o prăpastie, va include o stațiune de schi, un patinoar, un parc acvatic și grădini suspendate. Stațiunea futuristică urmează să fie pusă în funcțiune chiar în acest an și va fi unul dintre factorii care indică că viitorul a sosit.
Orașul din cer sau City in the Sky
Proiectul „City in the Sky” aparține arhitectului din Marea Britanie, Tsvetan Toșkov, și cuprinde mai multe clădiri în formă de flori de lotus care se înalță peste toate clădirile din oraș. Pe partea superioară a acestor „lotuși” vor fi create parcuri și zone de recreere, în care locuitorii megalopolisului vor putea să ia o pauză și să scape de agitația, zgomotul și murdăria orașului. Liniștea, calmul și norii de sub picioare vor constitui cel mai bun medicament împotriva stresului.
Sursa: RADOR