Program național de control al cancerului pentru anii 2016-2025

  • 29 Septembrie 2016 15:50
Program național de control al cancerului pentru anii 2016-2025

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de miercuri, Programul național de control al cancerului pentru anii 2016-2025. Documentul are ca scop reducerea mortalității cauzate de cancer și îmbunătățirea calității vieții pacienților diagnosticați cu această maladie, transmite IPN.

Astfel, autoritățile își propun să sporească calitatea serviciilor medicale acordate populației și să îmbunătățească condițiile de activitate a instituțiilor medicale, inclusiv prin implementarea tehnologiilor noi. Totodată, Executivul urmează să realizeze o serie de măsuri privind mobilizarea socială în controlul cancerului și monitorizarea continuă a sectorului sănătății publice.

Printre obiectivele stabilite în Programul aprobat se regăsește reducerea, până în 2025, cu 10 % a incidenței tipurilor de cancer, precum și sporirea ratei de depistare precoce a bolnavilor cu această maladie. Urmează să fie sporit și accesul pacienților la servicii calitative de diagnosticare, tratament și îngrijire, inclusiv prin asigurarea funcționării serviciilor de tratament în toate unitățile administrativ-teritoriale.

Implementarea Programului național de control al cancerului se va face în două etape. În prima etapă, anii 2016-2020, vor fi realizate activități de fortificare a capacităților sistemului de sănătate, inclusiv dotarea instituțiilor de sănătate cu dispozitive medicale și cadre calificate. Ulterior, în funcție de rezultatele obținute, va fi elaborat un Plan de acțiuni pentru perioada următoare.

În Republica Moldova cancerul ocupă locul doi printre principalele cauze de deces a populației, iar numărul persoanelor care suferă de această maladie este în creștere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău