Profesoare de limba română de pe ambele maluri ale Nistrului, decorate de Klaus Iohannis. „Sunt profund îndrăgostită de limba română, mai ales că provin dintr-o familie rusă” (GALERIE FOTO)

  • 28 Februarie 2020 13:35
Profesoare de limba română de pe ambele maluri ale Nistrului, decorate de Klaus Iohannis. „Sunt profund îndrăgostită de limba română, mai ales că provin dintr-o familie rusă” (GALERIE FOTO)

11 profesoare de limba română de pe ambele maluri ale Nistrului au primit distincții din partea președintelui României, Klaus Iohannis. Ele au fost decorate la ambasada României din Chișinău în semn de recunoștință pentru promovarea limbii și culturii române.

9 profesoare de la școlile din stânga Nistrului și două profesoare de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” au primit distincția „Meritul pentru învățământ” în grad de cavaler. Ordinele au fost acordate în semn de deosebită apreciere și recunoștință pentru profesionalism și pentru contribuția la promovarea limbii și literaturii române și a imaginii României în Republica Moldova.

Ecaterina Pavlova este profesoară de limba română la liceul teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol de cinci ani. Ea s-a îndrăgostit de limba română la București, unde a făcut studii. Tot acolo a și învățat limba română, pentru că până atunci vorbise în rusă și trăise la Tiraspol.

„Sunt profund îndrăgostită de limba română, mai ales că provin dintr-o familie rusă. Datorită rudelor am putut să învăț la București, acolo am și învățat limba română. Am rămas uimită de acest popor extraordinar, de tradiții, obiceiuri și chiar de limbă. Inițial voiam să fac studii economice, dar am mers să învăț limba română”, a afirmat Ecaterina Pavlova. 

Svetlana Stogul predă limba română de jumătate de veac la gimnaziul din localitatea Roghi.

„Aceasta o distincție foarte mare și e un simbol, o dăruire și un avânt spre viitor. Este foarte complicat să predai limba română, pentru că majoritatea vorbesc o altă limbă și ne străduim la ore să vorbim o limbă română perfectă. Mă motivează dragostea pentru copii, pentru neam, pentru limba română, limba în care ne-am născut, în care trăim și în care vom muri”, spune profesoara.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a spus la rândul său, că și pentru el este o onoare să ofere aceste distincții.

„Am oferit 11 ordine naționale „Meritul pentru învățământ” în grad de cavaler unor distinse profesoare. Ordinul a fost oferit pentru înalta contribuție adusă la promovarea limbii și culturii române și susținerea cooperării dintre Republica Moldova și România”, a declarat Daniel Ioniță.

Profesoarele au primit, de asemenea, câte o diplomă și câte un mărțișor, în prag de primăvară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău