Procuratura și SIS-ul (care ar fi trebuit să-i raporteze președintelui) fac jocul altcuiva decât a narativului statul de drept a președintei Sandu (Revista presei)
-
26 Mai 2022 09:50
Fostul președinte socialist al R. Moldova Igor Dodon este primul ex-șef de stat care ajunge după gratii, în detenție provizorie, fiind bănuit pe cel puțin patru capete de acuzare: corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. În paginile Ziarului de Gardă găsiți cronologia reținerii fostului lider al Partidului Socialiștilor, detalii despre acuzațiile care i se aduc și ce riscă fostul președinte de țară. Ziarul de Gardă scrie deși Igor Dodon a deținut, în ultimii 20 de ani, exclusiv funcții publice, punctul culminant al carierei sale fiind perioada 2016-2020, când a fost ales președinte de țară, numele lui a fost implicat, discret, prin diverși intermediari, inclusiv rude apropiate, în afaceri de milioane. În același timp, cumetri, prieteni și colegi de partid, aparent săraci, dețineau firme care dezvoltau afaceri prospere. ZDG publică și istoria arvunei de 25 de mii de euro pentru „utilaje de bucătărie”, plătită cash de soția ex-președintelui Dodon. Urmele duc spre cumnatul său și o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului.
Anticorupție amintește că fostul președinte, Igor Dodon, reținut de procurori pentru îmbogățire ilicită, corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie a întrat în vizorul jurnaliștilor de investigație de la Centrul de Investigații Jurnalistice încă din anul 2008, când, de pe poziția de ministru al Economiei, a arhitecturat o schemă păguboasă pentru bugetul public cu intermediari în domeniul energetic. În campania electorală din 2009, el a fost inclus în Lista neagră a Inițiativei Civice Pentru un Parlament Curat legat de probleme de integritate. Până a deveni șef al statului, Dodon s-a remarcat prin donații generoase la partidele din care a făcut parte, cel al Comuniștilor și ulterior al Socialiștilor, și-a construit treptat o avere impunătoare și a fost învinuit că ar fi controlat mafia cărnii și mai multe privatizări dubioase. El a afișat prieteniile sale cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin și cu președintele Balarusului Alexandr Lukașenko, dar și activități dubioase cu oameni de afaceri de la Moscova. A susținut anexarea Crimeii de către ruși în 2014 și nu a condamnat niciodată intervenția militară a Rusiei în Ucraina. În perioada când a fost la șefia statului rudele sale au prosperat în afaceri. Anticorupție.md a făcut o radiografie a anchetelor de presă în care a figurat numele lui Igor Dodon, realizate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din 2008 încoace.
Pe pagina de Facebook a fostului președinte al Republicii Moldova a fost publicat încă un mesaj, al doilea din momentul reținerii sale, scrie Mold-Street. Socialistul a reiterat că dosarul său ar fi creat „artificial” și a menționat că este pentru prima oară în istoria țării când împotriva unui politician și lider de opoziție este format un grup de investigație compus din peste 50 de persoane: procurori, ofițeri de urmărire penală, ofițeri de investigație. Dodon a calificat ceea ce i se întâmplă drept „răfuieli cu opoziția”. El susține că, în urma perchezițiilor, au fost găsite sume mici de bani, pe care îi poate justifica. De asemenea, Dodon s-a arătat indignat de faptul că membrii grupului de urmărire penală au scurs în presă fotografii din timpul perchezițiilor.
Unii se întreabă de ce tocmai acum a fost arestat Dodon, de vreme ce despre afacerile sale corupte și activitățile subversive se știa de mult? La această întrebare încercă să răspundă Vitalie Ciobanu în editorialul său de la Europa Liberă. În opinia lui Vitalie Ciobanu, s-ar putea să aibă dreptate cei se vorbesc, inclusiv unii analiști de peste hotare, cum este Vitali Portnikov de la Kiev, despre arestarea pro-rusului Dodon în contextul amenințărilor rusești la adresa Republicii Moldova. E un fel de pas preventiv, pentru a lipsi coloana a cincea, pro-rusească, de una din figurile ei de bază, pe care Moscova ar putea miza dacă ar dori să provoace o destabilizare de proporții la Chișinău.
Publicistul Gheorghe Erizanu de la editura Cartier sugerează pe blogul său că procuratura și SIS-ul (care ar fi trebuit să-i raporteze președintelui) fac jocul altcuiva decât a narativului statul de drept a președintei Sandu. Despre arestarea unui fost președinte, fie el și „kuliokar”, actualul președinte era obligat să fie informat, subliniază autorul. Și era de bun-simț, dacă nu ține de cutuma profesionistă, arestarea să nu se producă în ziua de naștere a președintelui Maia Sandu, în concediu, plecată din țară. Procuratura a legat reținerea lui Dodon de Maia Sandu. Acest exercițiu a fost amânat trei ani. Mai putea aștepta 2-3 zile. Or procuratura obstrucționează statul de drept pe care îl vrea Maia Sandu, or își demonstrează mușchii și încearcă să câștige teren pentru negocieri ulterioare cu președintele Sandu, or, și mai grav, participă la destabilizarea situației social-politice din RM, făcând jocul unor forțe străine, presupune Gheorghe Erizanu.