Principalii finanțatori ai Republicii Moldova au lansat o Strategie de Cooperare

  • 28 Februarie 2018 13:46
0%
00:00:00
00:00:00

Uniunea Europeană, statele membre și Elveția au lansat astăzi la Chișinău o Strategie Europeană Comună de Cooperare pentru Dezvoltarea Republicii Moldova. Documentul reprezintă o strategie comună a finanțatorilor respectivi pe patru direcții prioritare.

Documentul reprezintă o viziune strategică comună a principalilor finanțatori ai Republicii Moldova de pe continentul european și își propune să sprijine Chișinăulpe patru direcții cheie – dezvoltarea economică, buna administrare și statul de drept, conectivitatea și mobilitatea, și schimbările climatice.

Prin acest document, partenerii europeni ai Republicii Moldova își subliniază angajamentul de a consolida transparența, predictibilitatea și vizibilitatea asistenței externe, a menționat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

„Strategia comună  întrunește prioritățile UE, ale statelor membre și Elveției și oferă o viziune comună. Astfel, documentul își propune să devină un instrument util pentru Guvern, pentru parteneri, factori de interese în beneficiul cetățenilor. Astăzi avem cel puțin 18 donatori importanți europeni în Republica Moldova.”

Strategia comună de cooperare reprezintă o radiografie a problemelor pe care le întâmpină Republica Moldova, iar autoritățile sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au pentru a identifica soluții, a declarat premierul Pavel Filip. El a reiterat interesul Guvernului de la Chișinău pentru continuarea și accelerarea parcursului european al Republicii Moldova.

„Prin acest document se reconfirmă suportul continuu al partenerilor noștri de dezvoltare în abordarea problemelor cheie cu care ne confruntăm. Vreau să vă asigur că Republica Moldova va urma cu tărie obiectivul unei integrări economice și a unei asocieri politice strânse cu UE.”

În anul 2016, statele membre ale UE și Elveția i-au acordat Republicii Moldova asistență în valoare de peste 220 de milioane de euro, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din totalul asistenței externe obținute de Republica Moldova. Cel mai mare donator în 2016 a fost Uniunea Europeană cu 95 de milioane de euro, urmată de România și Banca Mondială cu câte 85 de milioane de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:3,6 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău