Principalele burse europene au coborât luni la cea mai redusă valoare din ultimii șapte ani

  • 23 Martie 2020 11:48
Principalele burse europene au coborât luni la cea mai redusă valoare din ultimii șapte ani

Principalele burse europene au coborât luni la cea mai redusă valoare din ultimii șapte ani, după ce mai multe țări au extins măsurile destinate limitării propagării epidemiei de coronavirus, Italia interzicând chiar și călătoriile interne în condițiile în care numărul deceselor a trecut de 5.400, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

În jurul orei 8:06 GMT, indicele bursier pan-european STOXX 600 înregistra o scădere de 4,6% în condițiile în care bursele din Londra, Frankfurt și Paris înregistrau căderi de peste 4%.

Acțiunile Airbus s-au prăbușit cu 12,7% după ce grupul aerospațial european a anunțat că anulează plata dividendelor pe 2019 și accesează o nouă linie de credit în valoare de 15 miliarde de euro în ideea consolidării poziției sale financiare în contextul în care pandemiei de coronavirus.

Răspândirea fără oprire a virusului COVID-19 a obligat țări întregi să se autoizoleze și a oprit practic activitatea economică, ceea ce a determinat cele mai mari vânzări înregistrate de piețele bursiere globale după criza financiară mondială din 2008.

La nivel global, Senatul SUA nu a reușit duminică să aprobe un plan gigantic de relansare a economiei. Republicanii, care dețin majoritatea în Senat, nu au reușit să-i convingă pe democrați să voteze în favoarea deschiderii dezbaterilor cu privire la acest proiect de lege, care își propune să strângă până la 2.000 de miliarde de dolari, ceea ce ar fi dus la un vot final, luni, în camera superioară a Congresului SUA.

Având în vedere anunțurile venite din partea companiilor care vorbesc de pagubele provocate de paralizarea lanțurilor de aprovizionare și a cheltuielilor consumatorilor, analiștii sugerează că economia mondială este deja în recesiune.

Analiștii de la banca americană de investiții Goldman Sachs se așteaptă ca Produsul Intern Brut mondial să se contracte cu aproximativ un procent în 2020, un declin economic mai important decât cel înregistrat după criza financiară globală din 2008. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău