Prin isteria generată la nivel internațional, Tiraspolul încearcă să împiedice următorii doi pași anunțați de Chișinău (Revista presei)

  • 29 Februarie 10:42
Prin isteria generată la nivel internațional, Tiraspolul încearcă să împiedice următorii doi pași anunțați de Chișinău (Revista presei)

Tiraspolul cere Rusiei mai mulți bani, nu anexarea, titrează DW. „Aleșii locali de toate nivelurile” de la Tiraspol au cerut Rusiei, după o adunare, să protejeze Transnistria de „presiunile crescânde ale Chișinăului”. În cele șapte puncte ale rezoluției, regimul de la Tiraspol cere organizațiilor internaționale să pună presiune pe autoritățile de la Chișinău ca să renunțe la reglementările introduse pe 1 ianuarie 2024, prin care obligă companiile transnistrene să verse taxele vamale în bugetul Republicii Moldova – nu în cel gestionat de regimul separatist, așa cum s-a întâmplat din anul 2001 până în ianuarie 2024.

Potrivit DW, prin isteria generată la nivel internațional, Tiraspolul încearcă să împiedice următorii doi pași anunțați de Chișinău: obligarea firmelor transnistrene de a-și achita impozitele și accizele tot în bugetul Republicii Moldova (acum încă sunt achitate la Tiraspol) și, în faza a treia, introducerea leului moldovenesc ca monedă națională în stânga Nistrului în locul „rublei transnistrene”, care este utilizată astăzi după modelul rusesc. Publicația subliniază că invazia Rusiei și rezistența Ucrainei i-au oferit Chișinăului toate pârghiile necesare pentru aceste schimbări, dar autoritățile moldovene au decis să le aplice etapizat, pentru a nu genera șocuri economice și sociale în stânga Nistrului, care s-ar putea solda cu un val de refugiați interni, căruia Chișinăul nu i-ar putea face față.

Serebrian nu crede că Putin, în discursul său anual, va anunța anexarea Transnistriei scrie NewsMaker. Chișinăul este de părere că președintele rus Vladimir Putin va menționa, în discursul său anual din 29 februarie, regiunea transnistreană însă nu crede că liderul de la Kremlin va solicita autorităților ruse responsabile anexarea Transnistriei. Precizările au fost făcute de viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian.  La emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Serebrian a declarat  că este „foarte posibil ca Vladimir Putin să menționeze printre altele și regiunea transnistreană”.

Congres degeaba la Tiraspol, lecție de război hibrid pentru martorii lui Putin, titrează Deschide.md. După publicație, convocarea Congresul extraordinar al deputaților de toate nivelurile de către regimul de ocupație rus din estul R. Moldova demonstrează toxicitatea geopolitică a prezenței Federației Ruse în spațiul nostru geografic. O politică bine coordonată a autorităților de la Chișinău și simpla implementare a legislației naționale și internaționale ar slăbi regimul de ocupație rus din est și ar știrbi imaginea de invincibilitate a reprezentanților acestuia. O astfel de poziție ar putea preveni răspândirea acestui tip de reuniuni cu tendințe secesioniste și în alte regiuni ale R. Moldova. Deschide.md amintește că în ultimele luni, autoritățile de la Comrat, susținute din umbră de oligarhul fugar Ilan Șor au amenințat de mai multe ori Chișinăul cu o astfel de acțiune. Potrivit portalului, Chișinăul ar trebui să analizez posibilitatea adoptării unor noi pachete legislative care să combată astfel de acțiuni, dar și să intensifice colaborarea cu partenerii strategici pentru a impune sancțiuni la nivel internațional.

Ziarul de Gardă în ediția sa tipărită scrie despre hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, în privința dosarului penal de depășire a atribuțiilor de serviciu al fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo. Fostul procuror acuză că dosarul ar fi fost o „comandă politică”, iar procurorii anticorupție au declarat că vor contesta hotărârea Judecătoriei la Curtea de Apel Chișinău. La rubrica Exclusiv, citiți interviul cu Dmitri Lecarțev, președintele Congresului Național al Ucrainenilor din R. Moldova, care a povestit despre cum au fost ajutați refugiații ucraineni în R. Moldova, despre cazurile de instigare la ură împotriva refugiaților ucraineni, dar și despre politicienii care nu s-au pronunțat clar asupra războiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău