Primăria Chișinău este gata să plătească 10 milioane de lei anual, pentru un teren liber destinat depozitării deșeurilor

  • 20 Martie 2017 10:57
Primăria Chișinău este gata să plătească 10 milioane de lei anual, pentru un teren liber destinat depozitării deșeurilor

Primăria Chișinău este gata să plătească zece milioane de lei pe an pentru un teren liber într-o rază de 50 de km distanță de orașul Chișinău, pentru a depozita deșeurile.

Asta dacă locuitorii din Țânțăreni nu vor accepta ca deșeurile să fie depozitate în groapa menajeră din localitatea lor. Joi și vineri, deșeurile din Capitală nu au fost evacuate pentru că locuitorii din Bubuieci, unde era transportat în ultimii ani gunoiul menajer au blocat groapa ecologică și nu le-au permis autospecialelor pline cu gunoi să treacă.

„Situația din ultimele zile ale săptămânii trecute a arătat ce riscuri comportă faptul că nu s-au evacuat deșeurile. Două zile nu s-au evacuat deșeurile din Chișinău și a reprezentat un motiv de teamă și mare îngrijorare pentru populație. Chiar dacă oamenii de la Bubuieci nu ar fi ieșit în stradă, capacitatea acelei gunoiști s-ar fi epuizat într-o lună-două”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Primarul mai afirmă că orice alt loc de depozitare a deșeurilor din municipiul Chișinău decât groapa ecologică de la Țânțăreni poate fi doar o soluție temporară și asta pentru că, potrivit legii deșeurile din zona de centru ar trebui să fie depozitate la groapa ecologică de la Țânțăreni.

„Să căutăm un alt loc decât cel din Țânțăreni nu este permis nici prin lege, avem opt gropi ecologice în toată Moldova. La depozitul de la Țânțăreni nu se poate renunța, pentru că a-l lăsa în starea actuală poate fi mai periculos”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Pe de altă parte, muncitorii de la Autosalubritate au muncit aproape dublu în zilele de sâmbătă și duminică, inclusiv pentru a aduna deșeurile de pe jos, care nu au mai încăput în tomberoanele cu gunoi, spune șeful Regiei Autosalubritate, Tudor Manev.

„Este transportat aproape tot gunoiul, doar la câteva case corporative nu. De obicei transportăm câte 4000 metri cubi pe zi, sâmbăta aceasta am transportat 8000, iar duminică peste 4000 de metri cubi, când, de obicei, transportăm câte 1000 de metri cubi de deșeuri”, a constatat Tudor Manev.

Municipalitatea susține că cea mai bună soluție ar fi reabilitarea gropii de gunoi de la Țânțăreni, printr-un proiect de 20 de milioane de euro, finanțat de BERD. Anterior, și cei din Țânțăreni au protestat față de faptul că deșeurișle menajere din Capitală sunt depozitate în localitatea lor. Acolo, gunoiul din Capitală a fost depozitat în perioada anilor 1990 și 2010, apoi din 2011 a fost transportat la Bubuieci.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
-0
Thu
-0
Fri
0
Arhivă Radio Chișinău