Prima licitație pentru frecvențe 5G din Olanda pleacă de la un prag de 900 de milioane de euro
-
29 Iunie 2020 14:33
Prima licitație organizată de Guvernul olandez pentru atribuirea de frecvențe de telefonie 5G a început luni de la un prag de 900 milioane de euro și cu participarea operatorilor KPN, Vodafone și T-Mobile, informează Reuters, preluat de Agerpres.
Guvernul olandez vinde drepturile de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 1400 MHz și 2100 MHz.
Competitorii vor depune oferte într-o serie de runde zilnice care vor fi stabilite de licitant. Procedura de licitație trebuie să se încheie până la 1 august însă o finalizare mai rapidă este foarte probabilă. Nicio companie nu poate să dobândească mai mult de 40% din spectrul radio disponibil în fiecare bandă de frecvențe.
Introducerea serviciilor 5G în Olanda este în întârziere față de alte state europene, chiar dacă în luna aprilie grupul Vodafone a anunțat că a început să ofere și servicii 5G în Olanda, care se adaugă rețelei sale actuale 4G.
În schimb, organizarea în Olanda a licitației pentru banda de frecvențe 3,5Ghz, asociată în mod frecvent cu tehnologia 5G, a fost întârziată în condițiile în care guvernul olandez mută, la o nouă locație, un sistem terestru de satelit care ar interfera cu tehnologia 5G. Licitație pentru această banda de frecvențe ar urma să aibă loc la începutul anului 2022.
În România, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, în data de 2 martie 2020, că, până la sfârșitul trimestrului III a acestui an, și-a propus să definitiveze documentația de licitație pentru frecvențele 5G, iar organizarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020.
Inițial, la finele lunii octombrie 2019, arbitrul telecom menționa că licitația pentru acordarea licențelor 5G urma să fie organizată în prima jumătate a acestui an, dacă se vor respecta unele condiții, transpunerea setului de măsuri pe securitatea rețelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislația primară și adoptarea Hotărârii de Guvern pentru prețurile de pornire și calendarul de achitare a taxelor.