Furtul Tezaurului Dacic al României | Premierul olandez l-a asigurat pe Klaus Iohannis că se desfășoară toate demersurile pentru recuperarea artefactelor și identificarea făptașilor
-
26 Ianuarie 12:50
Premierul olandez Dick Schoof l-a asigurat sâmbătă, într-un schimb de mesaje, pe președintele Klaus Iohannis că autoritățile olandeze desfășoară toate demersurile necesare pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului după ce unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, care erau expuse în această perioadă la Muzeul Drents din Assen, au fost furate, transmite Calea Europeană.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale române, înaltul oficial al Regatului Țărilor de Jos „și-a exprimat profundul regret pentru acest incident fără precedent, cu o semnificație deosebită pentru poporul român”.
Președintele Klaus Iohannis consideră că este extrem de importantă readucerea în siguranță în țară în cel mai scurt timp posibil a exponatelor sustrase, care au o importanță culturală și istorică excepțională pentru patrimoniul românesc, conform sursei citate.
„Aceste obiecte, parte a tezaurului nostru național, sunt mărturii inestimabile ale istoriei și identității noastre, iar dispariția lor are un impact emoțional și simbolic puternic în societate”, a mai transmis Palatul Cotroceni.
Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr. și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate în cursul dimineții de 25 ianuarie din Muzeul din Drents, Olanda, în care are loc expoziția „Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României.
Extragerea pieselor de patrimoniu a fost făcută în urma unei explozii care a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.
Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.
De asemenea, ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România, transmite Calea Europeană.
Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol.
Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale olandeze competente.