Prezența militară rusă din Transnistria, printre cele mai mari riscuri și amenințări pentru R.Moldova

  • 28 Iunie 2018 14:24
0%
00:00:00
00:00:00

Existența unei regiuni secesioniste în stânga Nistrului și prezența militară rusă în această regiune, sunt printre cele mai mari riscuri și amenințări pentru Republica Moldova, potrivit proiectului Strategiei Naționale de Apărare, aprobat de Comisia parlamentară de profil. În același context sunt menționate și conflictul din Estul Ucrainei precum și cel din Orientul Mijlociu, dar și propaganda străină. 

Prezența contingentului militar rus în regiunea de est a Republicii Moldova, în contextul unei eventuale escaladări a situației regionale, reprezintă un risc la adresa securității naționale, potrivit proiectului Strategiei. Documentul atenționează că și forțele militare și paramilitare separatiste subminează și amenință integritatea teritorială a țării.

Mai mult, în contextual dificultăților economice cu care se confruntă regiunea, autorii strategiei atenționează că regimul separatist  va promova o politică de confruntare cu autoritățile constituționale.

De asemenea, conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu reprezintă pericole la adresa securității Republicii Moldova. Iar autorii estimează că o rezolvare rapidă a conflictului din estul Ucrainei pe termen scurt și mediu, va fi dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

Propaganda străină constituie una dintre cele mai grave amenințări la adresa valorilor și intereselor naționale, potrivit proiectului.

Pentru a face față acestor riscuri și provocări, documentul conține și un plan de acțiuni pentru implementarea Strategiei în anii 2018-2021. Acesta prevede inclusiv majorarea finanțării pentru apărare. Spre exemplu,  pentru consolidarea capacității operaționale curente a Armatei Naționale resurselor financiare vor crește de la 625 de milioane de lei în 2018 până la aproape 1,5 miliarde în 2025. Iar începând cu 2025 bugetul va tinde spre media alocărilor bugetare europene.

Strategia națională de Apărare a fost elaborată de Ministerul Apărării acum doi ani și aprobată de Guvern în noiembrie 2017. Pentru a intra în vigoare, documentul trebuie votat în Parlament.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău