Prezența ilegală a așa-numiților „grăniceri” în Zona de Securitate și asigurarea condițiilor adecvate pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, discutate la ședința Comisiei Unificate de Control

  • 10 Iunie 18:05
Prezența ilegală a așa-numiților „grăniceri” în Zona de Securitate și asigurarea condițiilor adecvate pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, discutate la ședința Comisiei Unificate de Control

Comisia Unificată de Control s-a reunit la 10 iunie în ședință în orașul Bender, relatează MOLDPRES.

Biroul politici de reintegrare a relatat pentru agenție că părțile au continuat dezbaterile inițiate la reuniunea precedentă de către delegația Republicii Moldova cu privire la prezența ilegală a așa-numiților „grăniceri” în Zona de Securitate sub aspectul pericolului creat de aceștia pentru libera circulație și alte drepturi fundamentale ale cetățenilor.

Amintim că printr-un document difuzat la 27 mai curent delegația Republicii Moldova a solicitat suportul reprezentanților Federației Ruse, Ucrainei și ai Misiunii OSCE pentru a relua examinarea acestei probleme, a evalua obiectiv situația și a elimina din Zona de Securitate toate structurile neatribuite Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Exponenții Tiraspolului au refuzat includerea acestui subiect pe ordinea de zi și au prezentat un răspuns în scris la adresarea din 27 mai a Delegației Chișinăului, încercând să tergiverseze luarea unei decizii de către Comisie.

Cu toate acestea, delegația Republicii Moldova va înainta problema pe agenda următoarelor ședințe ale Comisiei pentru a determina îndepărtarea „grănicerilor” și a zdruncina intențiile Tiraspolului de a-și trasa un „hotar” în Zona de Securitate.

Cu referire la alte subiecte actuale este de menționat aprobarea raportului Comandamentul Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate în intervalul 2 – 8 iunie curent, dar și a altor 8 rapoarte pentru perioadele anterioare.

La solicitarea părții moldovenești, Comisia a confirmat în funcție un nou observator militar.

În contextul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, delegația Republicii Moldova a informat celelalte componente ale Comisiei Unificate de Control despre decizia Comisiei Electorale Centrale din 5 iunie 2021 de a organiza în localitățile din Zona de Securitate secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană.

În acest sens, Delegația Republicii Moldova s-a adresat către copreședinții și alți reprezentanți ai Comisiei Unificate de Control pentru a nu admite acțiuni care ar putea periclita buna desfășurare a procesului electoral. Apelul a fost făcut în vederea asigurării unor condiții adecvate pentru activitatea funcționarilor electorali și observatorilor acreditați, precum și pentru participarea liberă a cetățenilor la votare. Discutarea acestor aspecte va continua la nivelul grupului de lucru pentru activitatea organelor de drept care funcționează în cadrul Comisiei Unificate de Control.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Mon
14
Tue
19
Wed
19
Thu
18
Fri
19

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău