Expert: Noi trebuie să achităm gazul atât cât costă, fără a aștepta pomeni, care nu știm cât ne vor costa până la urmă

  • 22 Septembrie 2021 12:47
Expert: Noi trebuie să achităm gazul atât cât costă, fără a aștepta pomeni, care nu știm cât ne vor costa până la urmă

Prețul la gazul importat de Republica Moldova va crește în condițiile majorării pe piețele internaționale, susțin experții care recomandă să nu fie politizat acest subiect. Compania Moldovagaz a anunțat că va solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică tarife pentru consumatorii finali cu aproximativ 35% mai mari. Agenția susține că încă nu a primit cererea, deși au mai rămas doar câteva zile până la expirarea acordului actual cu Gazprom, transmite Radio Chișinău.

Concernul rus Gazprom a anunțat zilele trecute că prețul gazului exportat în Europa, care s-a scumpit deja în ultima perioadă de timp, va crește și mai mult. Republica Moldova nu poate să se aștepte la excepții în acest sens, a comentat pentru Radio Chișinău expertul în domeniul energetic, Ion Muntean.

În contextul criticilor din partea opoziției că Guvernul nu se implică în negocierile cu Gazprom, Ion Muntean susține că acest subiect nu trebuie politizat. El admite că în cazul unei guvernări pro-ruse la Chișinău, Republica Moldova ar fi putut obține un preț mai mic, dar ar fi fost nevoită să ofere alte concesii, care ar fi putut să o coste mai mult.

„Dacă să presupunem că ar fi fost o guvernare pro-rusă și ar fi putut, eventual, obține anumite reduceri, în spatele acestor reduceri ar fi fost însă alte interese, alte costuri pe care noi nu le cunoaștem. Părerea mea este că noi trebuie să achităm gazul atât cât costă, fără a aștepta pomeni, care nu știm cât ne vor costa până la urmă.”

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat într-un interviu recent pentru Newsmaker că va cere ca ANRE să accepte o majorare cu 35 la sută a tarifului actual. Unul dintre directorii Agenției, Eugen Carpov, admite că tariful ar putea fi majorat, având în vedere tendințele internaționale.

Prelungirea contractului de livrare a gazelor cu Gazprom expiră la 30 septembrie.

Presa internațională  a scris recent că un grup de parlamentari europeni i-a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom-ului în creșterea prețurilor gazelor naturale din Europa. Ei suspectează compania rusă de manipularea pieței.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău