Președinții comisiilor de politică externă ai parlamentelor german și britanic cer un tratat de prietenie între Berlin și Londra
-
03 Februarie 2020 17:22
Germania și Regatul Unit ar trebui să încheie un tratat de prietenie care să cimenteze după Brexit legături bilaterale puternice, pledează parlamentarul britanic Tom Tugendhat și colegul său german Norbert Roettgen într-un articol comun publicat luni în ziarul britanic The Times și în cel german Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de agenția DPA, preluat de Agerpres.
''Credem că a sosit momentul pentru un Tratat de Prietenie Germano-Britanic, care să instituie o cooperare sporită și să consolideze valorile noastre comune; politica educațională și culturală; și, da, afacerile noastre externe'', au scris în articol cei doi politicieni de centru-dreapta.
Un asemenea tratat trebuie să fie complementar acordurilor privind viitoarea relație a Regatului Unit cu UE după Brexit, subliniază ei.
Tom Tugendhat, membru al Partidului Conservator britanic, conduce comitetul pentru afaceri externe din Camera Comunelor, în timp ce Norbert Roettgen, membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), conduce același comitet din Bundestag.
Ei au admis că au fiecare ''perspective diferite'' asupra Brexitului, dar acceptă că odată realizată ieșirea Regatului Unit din UE trebuie să mergem mai departe. În timp ce politicienii germani membri ai formațiunii CDU și-au exprimat constant regretul față de Brexit, majoritatea conservatorilor britanici au susținut ieșirea Regatului Unit din UE.
''Sporirea personalului ambasadelor noastre și a programelor educaționale și culturale realizate de instituții precum Institutul Goethe, British Council sau Serviciul Academic German de Schimburi pot de asemenea schimba tonul'', cred cei doi parlamentari, remarcând totodată faptul că odată cu Brexitul miniștrii din țările lor nu se vor mai putea întâlni periodic la Bruxelles.
Ei au mai apreciat că țările lor au interese comune de politică externă. ''Țările noastre au fost împreună în fiecare chestiune internațională majoră, de la comerțul global la acordul nuclear iranian. Amândoi recunoaștem că suntem pe același continent, împărtășim aceleași valori, ceea ce face securitatea noastră indivizibilă'', mai notează în articol Tom Tugendhat și Norbert Roettgen.
Sursa:Agerpres