Președintele Ucrainei va organiza un summit, încercând să obțină sprijin internațional pentru recuperarea Crimeei

  • 27 Februarie 2021 11:10
Președintele Ucrainei va organiza un summit, încercând să obțină sprijin internațional pentru recuperarea Crimeei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat convocarea summitului internațional ''Platforma Crimeea'', pentru data de 23 august, cu scopul de a obține sprijin internațional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia, intenție pe care autoritățile proruse din această peninsulă au catalogat-o drept un ''nonsens'', relatează agenția EFE.

''Crimeea este inima Ucrainei. Însorită, blândă, strălucitoare. Cu șapte ani în urmă ne-au scos inima'', a spus Zelenski într-o intervenție pe canalul său de Telegram, vineri, când Ucraina comemorează Ziua rezistenței Crimeei împotriva ocupației ruse.

Președintele ucrainean a semnat un decret prin care a creat ''Platforma Crimeea'', un forum de dialog al cărui obiectiv este încheierea ocupației ruse asupra acestui teritoriu, și au fost trimise invitații unor lideri din lumea întreagă pentru summitul din 23 august.

''Niciodată nu vom uita cine a făcut-o și nici cine a permis-o. Unii au spus că ne-au scos inima în mod legal (...) Iar acum, strângând-o în mâini, se întreabă cu toată sinceritatea de ce Ucraina este necăjită, de ce nu are relații bune, de ce există atâta ură, de ce nu poate uita și ierta'', a continuat Zelenski în mesajul său.

El a vorbit prima dată despre ''Platforma Crimeea'' în intervenția sa din 23 septembrie 2020 în fața Adunării Generale a ONU.

Zelenski a dispus Consiliului de Securitate Națională și Apărare să elaboreze un proiect pentru ieșirea Crimeei de sub ocupație, pentru reintegrarea acesteia în Ucraina și promovarea limbii și culturii minorității tătare în Crimeea.

Pe 26 februarie 2014, un miting al tătarilor din Crimeea pentru susținerea integrității teritoriale a Ucrainei a degenerat în confruntări între aceștia și manifestanți proruși, soldate cu doi morți și zeci de răniți. A urmat organizarea de către autoritățile locale a unui referendum de independență, la care 95% dintre votanți au ales alipirea la Rusia, și anexarea efectivă.

Autoritățile din Crimeea i-au răspuns lui Zelenski afirmând că planul său de recuperare a Crimeei este un ''nonsens'', întrucât ''nimeni, niciodată nu va încerca cu adevărat să aspire la o parte a teritoriului Rusiei''.

Președintele american Joe Biden a promis vineri că Washingtonul nu va recunoaște ''niciodată'' anexarea Crimeei și va sprijini Ucraina în fața acțiunilor agresive ale Rusiei, în timp ce Uniunea Europeană și-a reafirmat angajamentul ''ferm'' față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a denunțat anexarea ''violentă și ilegală'' a Crimeei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău