Povestea unui leu care bulversează de șapte ani Chișinăul sau cum se câștigă milioane din ЖЭК-urile falite (Revista presei)

  • 24 Mai 2023 09:46
Povestea unui leu care bulversează de șapte ani Chișinăul sau cum se câștigă milioane din ЖЭК-urile falite (Revista presei)

Pe cine vrea să sancționeze UE pentru destabilizarea Republicii Moldova. Europa Liberă scrie că UE se pregătește s-o sancționeze pe Marina Tauber, alături de Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, pentru destabilizarea R. Moldova. Pe lista văzută de Europa Liberă se mai află Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika. În propunerea europeană privind sancționarea celor cinci, se spune că UE „rămâne fermă în sprijinul său pentru Moldova” în fața „activităților destabilizatoare ale actorilor externi”. Dacă Șor, Plahotniuc și Ceaika, om de afaceri rus cunoscut pentru legăturile sale cu fostul președinte moldovean Igor Dodon, au mai fost sancționați de Statele Unite și Marea Britanie pentru acțiuni care dăunează Republicii Moldova, va fi prima dată când Tauber și Cavcaliuc vor apărea pe o listă a celor sancționați. Deputata Tauber, vicepreședinta Partidului Șor, a condus multe din protestele antiguvernamentale începute de formațiunea sa în septembrie 2022 și este cercetată penal de procurorii moldoveni într-un dosar privind finanțarea ilegală a partidului.

Tauber este și singura din lista celor sancționați care se află fizic în R. Moldova. Cavcaliuc, fost șef interimar al Inspectoratului General de Poliție, a fugit din R. Moldova în 2021 și se presupune că s-ar afla la Londra. În propunerea de sancționare, se spune că fostul polițist devenit politician și lider al Partidului „Acasă Construim Europa” (PACE) a participat, alături de Ilan Șor, la organizarea protestelor violente la Chișinău, în octombrie 2022, scrie Europa Liberă.

Portalul Deschide.md reține declarația secretarului general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană: R. Moldova este o prioritate de top pentru NATO. În cadrul Adunării Parlamentare NATO, care a avut loc la Luxembourg, oficialul a subliniat că Alianța este obligată să ajute R. Moldova, care se află în deplin război hibrid cu Rusia în condițiile în care există asigurare că R. Moldova a decis liber să vină spre Europa.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, numit negociator-șef al PE pentru bugetul UE din 2024, spune că prioritar pentru el va fi continuarea sprijinului pentru Ucraina și R. Moldova, scrie Ziarul de Gardă. Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, fost desemnat în funcția de negociator-șef al Parlamentului European (PE) pentru bugetul Uniunii Europene din 2024. Deputatul european susține că prioritar pentru el „va fi și continuarea sprijinului pentru Ucraina și R. Moldova” și că va negocia ca „sprijinul pentru Ucraina și R. Moldova să vină din surse clare, predictibile, fără a mai pierde timp de la lună la lună cu negocierea alocărilor și fără a afecta prioritățile tradiționale ale Uniunii Europene”.

Povestea unui leu care bulversează de șapte ani Chișinăul sau cum se câștigă milioane din ЖЭК-urile falite – o investigație realizată de Jurnal.md, despre întreprinderi municipale de gestionare a fondului locativ, ÎMGFL. Astăzi, multă lume nu prea înțelege rostul acestor întreprinderi, dar ele continuă să activeze, deși, conform legii, ar fi trebuit să dispară încă acum patru ani. Cercetând acest subiect, Jurnal.md a aflat că povestea respectivă a început în timpul guvernării PD și că supraviețuirea ЖЭК-urilor din capitală, care o duc de azi pe mâine, ar aduce beneficii enorme pentru cel puțin șase oameni, trei dintre care sunt înrudite între ele. Cum s-a ajuns la această situație și cine sunt cei șase, aflați de pe site-ul Jurnal.md. Ex-primarul Dorin Chirtoacă este de părere că falimentarea ÎMGFL-urilor a fost pusă la cale guvernarea PD în contextul reformei complexului termoenergetic din Chișinău, realizată în scopul stingerii datoriilor istorice fata de „Moldovagaz”, dar s-a finalizat cu instituirea monopolului în acest sector. „Ani în șir nimeni nu voia să-și asume răspunderea pentru o reglementare legală în cazul diferenței de volum la apă. Dar ăștia, punând ochiul pe ÎMGFL-uri, le-au pus în cârcă datoria respectivă și, pornind procedura de insolvență, le-au trecut în administrare proprie. Lichidatorii erau băgați de PD, prin „Termoelectrica”, fiind la controlul partidului. În acest mod, guvernarea Plahotniuc a pus mâna pe tot ce înseamnă vânzarea de gaz și prestarea serviciilor de agent termic. Ceea ce s-a întâmplat nu are nicio legătură cu legea, transparența sau regulile europene. Acolo e fosta URSS, un sistem obscur, dacă nu mafiot”, consideră Chirtoacă. Fostul primar consideră lipsite de sens și solicitările ÎMGFL-urilor de a majora tariful de 1 leu pentru deservirea blocului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,4 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău