Povestea prințului moldovean al baletului portughez (Adevărul)

  • 13 Ianuarie 2014 09:53
Povestea prințului moldovean al baletului portughez (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 13 IANUARIE

Adevărul scrie despre despăgubirile-record pe care trebuie să le primească Anatol și Gabriel Stati, după ce Curtea de Arbitraj din Stockholm a decis că statul Kazahstan trebuie să-i achite lui, și partenerilor săi suma de 506 milioane de dolari, pentru încălcarea prevederilor tratatului internațional Carta Energetică, pentru că i-au preluat afacerile cu petrol și gaze, în 2010. Kazahstanul va trebui să se conformeze, dacă nu vrea să-și piardă proprietățile din străinătate.

Adevărul se referă astăzi la discrepanțele între raioane la capitolul dezvoltare social-economică și situație demografică. Potrivit unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică, cel mai slab populat raion din țară este Basarbeasca, unde, la începutul anului 2013, erau aproximativ 29 de mii de locuitori, de patru ori mai puțin decât în raioanele Orhei, Cahul sau Hâncești. Chiar dacă are cel mai mic număr de locuitori, Basarabeasca s-a remarcat în anul 2012 și cu o cantitate-record de deșeuri de producție din țară - 655.000 de tone, de 2,5 ori mai mult ca în Chișinău, sau 27% din totalul pe țară. Cel mai populat raion este Ialoveni, cu peste 127 de locuitori la un kilometru pătrat, care are și cel mai înalt spor natural al populației.

În Adevărul mai gasim povestea prințului moldovean al baletului portughez. Originar din Leova, balerinul Maxim Clefos a dus faima Republicii Moldova pe scenele din Danemarca, Elveția și Spania. De patru ani, artistul se scaldă în aplauzele spectatorilor din Portugalia.

Capul lui Adrian Năstase de la Chișinău trebuie să cadă, așa își întitulează editorialistul Petru Bogatu un comentariu în care se referă la corupția în rândul politicienilor moldoveni. Autorul sugerează că cineva din înalții demnitari de la Chișinău trebuie să înfunde pușcăria. În caz contrar, degeaba ne chinuim să
străbatem drumul european, atenționează publicistul. Dacă anul trecut s-au înregistrat mai multe progrese în diverse domenii, în ceea ce privește indicele percepției corupției, lucrurile stau prost, observă autorul. Republica Moldova s-a situat pe locul 102 din 177 de țări potrivit Transparency International. În aceste circumstanțe, partenerii occidentali, cu toată simpatia lor pentru actuala.

guvernare, i-au cerut în 2014 Chișinăului cel puțin să înceapă a îndrepta lucrurile în justiție și în materie de combatere a fraudei și corupției la nivel înalt. Totodată, autorul se întreabă de ce sunt trecute sub tăcere scheletele din dulapul PCRM?

Și C. Tănase observă în Timpul că de patru ani Voronin nu mai e președinte, dar demnitarii încă tremură în fața lui! Drept dovadă servește și decizia șefului statului, N. Timofti, de a-i prelungi lui Voronin termenul în care beneficiază de pază de stat, scrie autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău