PORTRET | Maria Tănase – un fenomen unic în muzica românească. Debutul la radio și dragostea pentru Brâncuși

  • 25 Septembrie 2018 12:10
PORTRET | Maria Tănase – un fenomen unic în muzica românească. Debutul la radio și dragostea pentru Brâncuși

Marți, 25 septembrie, se împlinesc 105 ani de la nașterea Mariei Tănase, excepționala noastră interpretă de muzică populară, ușoară, lăutărească și de romanțe. Marcăm aniversarea sa la 80 de ani de la debutul său radiofonic, moment care avea să influențeze decisiv cariera artistică a talentatei soliste. Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii românești”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „marea doamnă a milenarului cântec românesc”, „mitul Maria Tănase”, ori „Privighetoarea cântecului popular românesc”, Maria Tănase a reprezentat un fenomen unic în muzica românească, fiind considerată și prima divă din țara noastră, în adevăratul sens al termenului.

Maria Tănase a avut, de-a lungul existenței, iubiri pătimașe, începând cu dragostea din adolescență pentru medicul cu care a rămas însărcinată, relația pasională cu sculptorul Constantin Brâncuși, pe care l-a idolatrizat, dragostea nebună pentru un spion francez, pentru care și-a vândut averea ca să-l scape de închisoare și căsătoria cu Clery Sachelarie, cel care care avea să-i tolereze absolut toate capriciile și aventurile…

A fost o femeie care, practic, nu și-a refuzat nimic, nici măcar aventuri de o noapte, care i-au adus, pentru o vreme, aprecieri critice, și nu se jena să cheltuiască, peste noapte, sume considerabile acumulate din prestațiile artistice desăvârșite.

Peste toate acestea, Maria Tănase a fost un om și un artist special, care a trăit și a cântat după cum și-a dorit, cu o pasiune inegalabilă.

Maria Tănase s-a născut la 25 septembrie 1913, în mahalaua Cărămidarilor din București, care pornește de sub Dealul Mărțișorului și se întinde până în câmpia Abatorului, cartierul Tineretului din zilele noastre, fiind al treilea copil al florarului Ion Coandă Tănase, originar din satul oltenesc Mierea Birnicii, de pe valea Amaradiei și al Anei Munteanu, originară din comuna Cârța, județul Sibiu.

Interesant este faptul că, atunci când a aflat că soția sa era din nou gravidă, Ion C. Tănase i-a amintit că sunt prea săraci ca să hrănească atâtea guri și i-a cerut „să lepede copilul”. Frica de Dumnezeu a făcut-o să-și ignore soțul și astfel Ana a  adus-o pe lume pe cea care avea să devină o mare artistă a neamului românesc.

Se spune că ulița natală, Livada cu Duzi, era nepavată, nu avea curent electric, dar grădina lui Ion se ridica tot mai frumoasă, olteanul dovedind un spirit întreprinzător deosebit, iar fata mică cu părul bălai și ochi verzi îi înfrumuseța acestuia viața, mai ales atunci când Maria a început să fredoneze prin ogradă.

Tatăl său era, la rândul său, un talentat artist, cânta din caval, îi plăcea să meargă la spectacole de muzică populară, de revistă, de operetă și operă, unde oferea, interpretelor, cu generozitate, buchete de flori culese din propria grădină.

În anul 1921, Maria Tănase își face debutul pe o scenă, la Căminul Cultural „Cărămidarii de Jos” din Calea Piscului, la serbarea de sfârșit de an a Școlii primare nr. 11, Tăbăcari.

Continuarea pe rador.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău