Portalul ZONADESECURITATE.MD | La 29 de ani de la semnarea Acordului moldo-rus constatăm că Zona de Securitate nu este nici demilitarizată și nici o zonă sigură (Revista presei)

  • 22 Iulie 2021 09:25
Portalul ZONADESECURITATE.MD | La 29 de ani de la semnarea Acordului moldo-rus constatăm că Zona de Securitate nu este nici demilitarizată și nici o zonă sigură (Revista presei)

Portalul ZONADESECURITATE.MD face un INFOGRAFIC după Acordul de încetare a focului din 1992, ce am semnat și cu ce ne-am ales – titrează publicația. Acum 29 de ani, la Moscova, primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, și primul președinte al Federației Ruse, Boris Elțin, au semnat Acordul „Cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova”. Documentul semnat de cei doi șefi de stat trebuia să fie unul de căpătâi care, urmându-l pas cu pas, conflictul trebuia să fie reglementat, iar cele două maluri reîntregite, scrie publicația. Însă, la 29 de ani de la semnarea Acordului moldo-rus constatăm că Zona de Securitate (ZS), creată pentru a despărți forțele aflate în conflict armat, nu este nici demilitarizată și nici nu este o zonă sigură. Mai exact, se atestă o degradare constantă a tuturor înțelegerilor anterior convenite, deoarece, este încălcat, Acordul moldo-rus din 1992, singurul document cu putere juridică în ZS din tot setul de documente semnate în cadrul procesului de negocieri. În spiritul și litera Acordului, în ZS urma să fie asigurate nu doar pacea, dar și deplina libertate de circulație, care să creeze condiții necesare pentru desfășurarea pașnică a procesului de reglementare politică a conflictului.

Rusia salvatoare? Economia transnistreană supraviețuiește datorită UE și Moldovei, titrează publicația economică MOLD-STREET.MD. În prima jumătate a anului 2021, exporturile de mărfuri din regiunea transnistreană au crescut cu 40%, față de aceeași perioada a anului trecut, iar evoluția se datorează creșterii cu peste 75% a exporturilor în UE. Deși liderii transnistreni continuă să laude Rusia pentru „ajutor economic”, cota acesteia în exportul din regiune a constituit doar 9%. Pe de altă parte, cota UE în exporturile din regiune a ajuns la 37,8%, iar cele mai importante piețe pentru producătorii din Transnistria sunt România și Polonia, unde ajung circa 70% din livrările destinate pieței UE.

În ediția de joi, 22 iulie, a ZIARULUI DE GARDĂ, citiți o anchetă despre stăpânii benzinăriilor din R. Moldova și acordurile de cartel pe o piață fără concurență. În articol aflați cum în ultimii doi ani, șase cei mai mari jucători de pe piața petrolieră au înlocuit procesul concurențial cu o formă amicală de control, au dictat prețurile, au vândut aceeași calitate de benzină și motorină, iar acum riscă o amendă record pentru aceste înțelegeri de cartel.

În același ziar găsiți un nou articol despre relaxarea demnitarilor pe banii cetățenilor, cum în anul 2020, an pandemic, 11 conducători ai instituțiilor de stat s-au relaxat la Holercani, pentru locațiunea vilelor fiind cheltuite peste două milioane de lei din bani publici.

Redacția ZdG a câștigat procesul de judecată cu Fiodor Ghelici, vizat într-o anchetă jurnalistică. Victoria ZdG vine după ce controversatul activist civic a atacat redacția în judecată după publicarea anchetei despre voluntarii Asociației „Moldova Mea” condusă de acesta, în care jurnaliștii demonstrează că banii colectați de asociație pentru familii nevoiașe nu ajung la destinație, iar o parte din sume sunt ascunse în buzunarul celor care îi colectează.

Tot în ZIARUL DE GARDĂ citiți un articol despre o nouă rundă la care au fost împărțite apartamente pentru judecători și pentru angajați ai sistemului judecătoresc la prețuri preferențiale. De această dată, apartamentele sunt predestinate angajaților din justiție din raioanele R. Moldova. Astfel, alți 185 de magistrați și lucrători ai sistemului de justiție vor beneficia de imobile în Chișinău la un preț mai mic decât prețul de piață.

Ilan Șor poate sta liniștit în Israel. Stoianoglo recunoaște că nu prea poate face mai nimic pentru a-l aduce în fața justiției din Republica Moldova, scrie portalul ANTICORUPȚIE.MD. Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a vorbit, marți seară, la postul N4 despre situația unui alt oligarh fugar, Ilan Șor, condamnat în primă instanță în dosarul „furtul miliardului de dolari” din băncile moldovenești prin scheme ilegale și care deține și cetățenie israeliană. Acesta a fugit din Moldova în același timp cu Plahotniuc în iunie 2019 și s-ar afla în Israel, stat care nu-și extrădează cetățenii. El a ținut să precizeze că nici o ședință în judecată în cazul lui Șor nu ar fi fost amânată sau anulată din cauza procurorilor. Procesul lui Șor este tergiversat de mai bine de cinci ani de zile, iar în 2017 acesta a fost condamnat în primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru delapidări masive și spălare de bani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău