Polonia lansează o televiziune în Lituania, pentru a lupta împotriva propagandei ruse în rândul etnicilor polonezi

  • 23 Martie 2019 16:17
Polonia lansează o televiziune în Lituania, pentru a lupta împotriva propagandei ruse în rândul etnicilor polonezi

Postul public de televiziune din Polonia (TVP) a anunțat că înființează un post TV în Lituania - TVP Wilno (stația Vilnius), al cărui public țintă va fi minoritatea națională poloneză din această țară baltică.

Potrivit agenției de știri PAP, una dintre sarcinile noii televiziuni, care va fi finanțată din bugetul Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, este lupta împotriva propagandei rusești în Lituania.

Decizia de înființare a TVP Wilno a fost semnată de președintele televiziunii publice poloneze, Jacek Kurski, și de ministrul adjunct de externe al Poloniei, Szymon Szynkowski vel Sęk.

"Astăzi, facem un nou pas, care sperăm că, în primă etapă, va fi implementat în luna mai, când va începe transmisia TVP Wilno. Implementarea completă este programată pentru toamnă", a precizat Kurski.

La rândul său, viceministrul de externe al Poloniei a subliniat că înființarea acestui canal de televiziune este un pas foarte necesar în contextul "expunerilor rusești a evenimentelor în Lituania".

Potrivit lui Szymon Szynkowski vel Sęk, noul post de televiziune va permite echilibrarea informațiilor care se adresează polonezilor din Lituania.

Michał Dworczyk, șeful cancelariei premierului Poloniei, de asemenea, consideră că, în țările baltice, în special în Lituania, se observă o "extindere în masă a culturii ruse".

"Cred că acest proiect, implementat de TVP, cu sprijinul Ministerului polonez de Externe, va constitui un element foarte important al contrabalansării în ceea ce privește mass-media ruse. Va fi un canal de televiziune care va oferi informații obiective și îi va sprijini pe conaționalii noștri polonezi", a declarat Michał Dworczyk.

Sondajele de opinie din ultimii ani arată că majoritatea polonezilor din Lituania preferă canalele de televiziune rusești, în detrimentul celor poloneze. În plus, în rândul polonezilor din Lituania există un număr semnificativ de persoane cu opinii pro-ruse., notează agenția Ukrinform.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău